ZMĚNIT MÍSTO

Jáchymovské doly: Odkaz na minulost

26.11.2023

Jáchymovské doly, národní podnik založený 7. března 1946, byl těžební důlní podnik specializovaný na těžbu uranové rudy. Tento podnik byl založen výhradně za účelem centrálního řízení těžby uranové rudy na území tehdejšího Československa a plnění dohody mezi vládami SSSR a ČSR o dodávkách radioaktivní rudy do SSSR.

Fotografie: Jaderná elektrárna Bohunice, IAEA, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons


Jáchymov se stal pro Sovětský svaz vojenskou strategickou lokalitou v okamžiku, když Spojené státy dokázaly od roku 1945 vyrábět atomové zbraně a SSSR potřebovala v co nejkratším čase vytvořit rovnováhu vojenských sil. V oblasti západočeského Jáchymova se tehdy nacházela jediná otevřená ložiska uranové rudy, která spadala do sféry sovětů.

Dne 23. listopadu 1945: Klíčový den v historii

Dne 23. listopadu 1945 byla v Praze uzavřena přísně tajná Dohoda mezi vládou SSSR a vládou ČSR o rozšíření těžby rud a koncentrátů v Československu, obsahujících rádium a jiné radioaktivní prvky. Tento den představuje klíčový okamžik v historii Jáchymovských dolů a celého Československa.

Důsledky a dopad

Podnik zaměstnával jak civilní horníky, tak také zajišťoval ubytování a práci rozmanité skupině nesvobodných pracovních sil. Trestanecké pracovní tábory při jednotlivých závodech národního podniku Jáchymovské doly, fungovaly na území bývalého Československa mezi roky 1949 až 1961. Jednalo se celkem o 18 vězeňských zařízení táborového typu postavených v blízkosti některé z důlních uranových šachet v oblasti Jáchymova, Horního Slavkova a Příbrami.

Závěr

Historie Jáchymovských dolů a význam Dne 23. listopadu 1945 jsou neoddělitelně spojeny. Tato událost představuje klíčový okamžik v historii Československa a ovlivnila životy mnoha lidí. Je důležité si tuto historii připomínat a učit se z ní, abychom mohli lépe pochopit naši minulost a formovat naši budoucnost.

Autor: Microsoft Bing

Více na https://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1chymovsk%C3%A9_doly

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu