Recept na batátovou polévku
21.01.2024
Batátová polévka je vydatná a lahodná krémová polévka, která je ideální pro chladné dny. Batáty jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, takže jsou nejen chutné, ale i zdravé. Batáty, hlavní složka této polévky, obsahují především vitamíny A, C, B6 a také vlákniny. Tato polévka je skvělá alternativa k hlavnímu jídlu a je velmi oblíbená jak u dospělých, tak u dětí.
Na 6 porcí polévky je potřeba:
· 1 batát
· 2 mrkve
· 1 červená paprika
· 2 červené cibule
· 3-5 stroužků česneku
· 2 zeleninové bujony nebo 0,75 litru zeleninového vývaru
· olivový olej
· kajenský pepř (a zakysaná smetana), nebo sůl, pepř a kokosové mléko
Postup přípravy:
· Očistěte zeleninu, cibuli a česnek oloupejte a nekrájejte najemno. Oloupejte batát a spolu s mrkví a paprikou ho nakrájejte na kousky.
· V hrnic na rozehřejte olej a při nížší teplotě opékejte několik minut cibuli a česnek. Poté přidejte nakrájené batáty a zeleninu a smažte při střední teplotě 5-10 minut. Občas promícháme.
· Přilejte 0,75 litru zeleninového vývaru nebo stejné množství vody se zeleninovým bujónem. Přikrytou polévku nechte povařit asi 20 minut.
· Polévku nechte chvíli vychladnout a směs rozmixujte tyčovým mixérem.
· Můžeme dochutit kajenským pepřem, ale opatrně, nepřehánějte to. K ozdobení do talíře můžeme přidat i zakysanou smetanu.
· Pokud nemáme kajenský pepř, dochutíme solí a pepřem a místo zakysané smetany přidáme kokosové mléko.
· Nakonec polévku v talíři zakapeme olivovým olejem a můžeme jemně zaprášit provensálským koření.
Přejeme dobrou chuť!