ZMĚNIT MÍSTO

Přichází v Česku jaro dříve?

19.02.2024

Svatý Patrik je patronem Irska a jeho svátek, 17. března, je spojen s oslavami jara a nového života. V České republice se tento svátek slaví také, ale s několika rozdíly. V tomto článku porovnáme a zhodnotíme, jak se Den svatého Patrika slaví v Irsku a v České republice, a jaký má význam pro oba národy.

Svatý Patrik se narodil v Británii v 5. století jako syn římského úředníka. V 16 letech byl unesen irskými piráty a prodán jako otrok. Šest let strávil jako pastýř ovcí v Irsku, kde se obrátil na křesťanství. Poté se mu podařilo uprchnout a vrátit se do Británie, kde se stal knězem. Později se vrátil do Irska jako misionář, kde šířil křesťanskou víru mezi pohanskými Iry. Podle legendy používal trojlístek jako symbol Nejsvětější Trojice, a vyhnal všechny hady z Irska. Zemřel 17. března roku 461, a byl prohlášen za svatého. Jeho svátek se stal národním svátkem Irska a symbolem irské identity.

Den svatého Patrika je v Irsku nejen náboženským, ale i kulturním a společenským svátkem. Lidé chodí do kostela, nosí zelené oblečení nebo doplňky, zdobí se trojlístky nebo jinými irskými symboly, a účastní se průvodů, festivalů, koncertů, a dalších akcí. Zelená barva je spojována s Irskem, protože je to barva jara, naděje, a irské vlajky. Trojlístek je také symbolem Irska, protože připomíná svatého Patrika a jeho učení. Dalšími typickými symboly jsou harfa, kobold, duha, hrnec zlata, a pivo. Pivo je oblíbeným nápojem Iru, a během Dne svatého Patrika se vypije velké množství. Den svatého Patrika je pro Iry příležitostí k vyjádření hrdosti na svůj původ, kulturu, a tradice, a k oslavě života a radosti.

Den svatého Patrika se v České republice slaví od roku 1992, kdy byl poprvé uspořádán průvod v Praze. Od té doby se tento svátek rozšířil do dalších měst a obcí, a stal se populárním mezi mladými lidmi. V České republice se Den svatého Patrika slaví 19. února, což je den, kdy byl svatý Patrik kanonizován papežem. Lidé se oblékají do zeleného, chodí do irských hospod, kde pijí pivo a poslouchají irskou hudbu, a účastní se různých akcí.

 

Tak to je opravdu reakční event konečně vtipná demostrace https://fb.me/e/fY7hAGW2v

Zveřejnil(a) Počasí Slunecno.cz dne Sobota 17. února 2024

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu