ZMĚNIT MÍSTO

Indie se připravuje na další ničivý cyklon během sedmi týdnů

27.11.2013

    27. listopadu 2013 - Dillí (ČTK) - Indie se připravuje na příchod další ničivé bouře, která se blíží k jejímu východnímu pobřeží. Úřady dnes podle agentury Reuters zahájily evakuaci tisíců venkovanů žijících v nížinných oblastech, zastavily rybolov a uvedly do pohotovosti záchranné týmy včetně armády.
    Cyklon je třetí mohutnou bouří, která postihne indický svazový stát Ándhrapradéš během sedmi týdnů. Míří na něj od Bengálského zálivu a podle předpovědí by měla udeřit na pevninu blízko města Mačilipatnam ve čtvrtek odpoledne místního času s rychlostí větrů až 170 kilometrů za hodinu.
    Meteorologové upozorňují, že cyklon přinese větrné smrště a přívalové deště. Očekávají proto, že živel způsobí podél severního pobřeží Ándhrapradéše značné škody na obydlích, na rozvodech elektrické energie a na komunikacích a že voda zaplaví rozsáhlé oblasti zemědělské půdy.
    Stav pohotovosti vyhlásily zejména úřady ve správních oblastech Východní a Západní Godavarí, Guntur a Krišna. Jen ve Východním Godavarí už bylo do bezpečí přesunuto na 15.000 lidí.
    Cyklonová sezona v Indii trvá od dubna do prosince, přičemž silné bouře si přes hromadné evakuace obvykle vyžádají mnoho lidských životů. Způsobují také značné škody na majetku a na úrodě.
    V říjnu indické úřady evakuovaly kvůli cyklonu Phailin více než milion lidí ve státech Ándhrapradéš a Urísa. Tento hromadný přesun obyvatelstva podle odborníků zachránil tisíce životů, přesto na šest desítek lidí zahynulo. O domovy přišlo kolem 12 milionů Indů.
    Minulý týden řádila ve stejné oblasti bouře Helen, byť s menší silou. Vyžádala si tři mrtvé.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu