ZMĚNIT MÍSTO

Etiopii sužují sesuvy půdy

25.07.2024

Vydatné lijáky rozpoutaly na jihu Etiopie rozsáhlé sesuvy půdy, které si vybraly přes dvě stovky obětí na životech. V důsledku odlesňování a následné půdní eroze se Etiopie potýká se sesuvy půdy stále častěji.

Místní úřady potvrdily, že k prvnímu sesuvu půdy došlo začátkem týdne v oblasti Gofa. Ohromné množství zeminy zde pohřbilo několik desítek obyvatel. O několik minut později se situace ještě více zdramatizovala, protože další sesuv půdy zavalil spoustu těch, kteří pátrali po přeživších z prvního sesuvu.

Po dvou dnech pátrání v lokalitě Kencho-Schacha se počet obětí vyšplhal na 229. Záchranné a pátrací práce budou pokračovat i v následujících dnech o čemž ujistil zástupce jižního regionálního státu.

Je jisté, že nejvíce obětí si vyžádal druhý sesuv půdy. Je takřka nemožné v tunách zeminy bez patřičného vybavení včas najít přeživší, proto se podařilo zachránit jen pět osob. Oblast Gofa se nachází ve vzdáleností tří set dvaceti kilometrů od hlavního města Addis Abeba a je častým dějištěm bleskových záplav nebo sesuvů půdy.

K celé situaci se vyjádřil i poslanec parlamentu a ujistil občany, že se všem zasaženým dostane patřičné pomoci. Bude jim poskytnut dočasný přístřešek, potraviny a voda.

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí podotýká, že Etiopie byla zasažena sezónními lijáky na přelomu dubna a května. Lokální záplavy tehdy odstartovaly vysídlení několika tisíc obyvatel. Při květnových záplavách bylo zasaženo bezmála dvacet tisíc obyvatel, kterým voda zničila příbytky.

 


Desktop verze webu Slunecno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno

Počasí Slunecno.cz


Sdílet


Počasí Slunečno
m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu a
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

Vyhledávání | RSS | Impressum

Reklama | ePrivacy

Podmínky použití | Smluvní podmínky

Zásady transparentnosti | Porušení pravidel

Nastavení GDPR a personalizace

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka ™

Stáhnout aplikaci na Google Play