ZMĚNIT MÍSTO

OSN vydala novou výzvu na pomoc Filipínám po tajfunu

04.12.2013

    4. prosince 2013 - Manila (ČTK) - Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zveřejnil novou výzvu na pomoc pro ty, kdo před téměř měsícem přežili řádění tajfunu Haiyan na Filipínách. Při tajfunu zahynulo nebo je stále pohřešováno téměř 7500 lidí, napsala dnes agentura AFP.
    UNHCR uvedl, že nyní je třeba 19,2 milionu dolarů na zajištění primárních potřeb a ochranu zničených komunit. To je víc než dvojnásobek 8,3 milionu dolarů, které se úřadu zatím podařilo získat.
    "Nyní více než kdy jindy je potřeba ochrana a humanitární pomoc na zajištění toho, že nedojde k další ztrátě životů v důsledku tohoto ničivého tajfunu," řekl Bernard Kerblat, zástupce UNHCR na Filipínách.
    Desítky tisíc rodin zůstávají mimo své domovy a odhadem 5000 lidí denně utíká z těžce zasažených ostrovů Leyte a Samar do metropole Manily a velkého města Cebu.
    Tajfun, který patřil k nejsilnějším v historii Filipín, se 8. listopadu přehnal přes centrální oblast země s větrem dosahujícím rychlosti 315 kilometrů za hodinu a zvedl vlny podobné cunami. Podle posledních oficiálních bilancí zahynulo 5680 lidí a dalších 1779 je stále pohřešováno.
    Živel zničil desítky měst a postihl více než čtyři miliony lidí, kteří potřebovali humanitární pomoc. V evakuačních střediscích je stále 125.000 lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu