ZMĚNIT MÍSTO

Od pátku hrozí v ČR silný vítr, na horách se budou tvořit závěje

04.12.2013

    4. prosince 2013 - Praha (ČTK) - Meteorologové varují před velmi silným větrem a tvorbou sněhových závějí. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro kraje Pardubický, Královéhradecký, Ústecký, Liberecký, Olomoucký a Moravskoslezský od pátku do sobotního poledne. Závěje hrozí v polohách od 700 metrů nad mořem. ČTK o tom dnes informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
    Silný vítr se ale už ve čtvrtek večer může objevit v celém Česku. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí pro celé území ČR od čtvrtečních 17:00. Ve vyšších polohách se také mohou tvořit sněhové jazyky.
    Nejsilnější vítr očekávají meteorologové v pátek a v sobotu ráno. V nárazech může dosáhnout rychlosti až 90 km/h, na hřebenech hor dokonce 125 km/h. "Od vyšších poloh se začnou tvořit sněhové jazyky a na horách závěje. Předpokládáme, že za období čtvrtek až sobota napadne v nižších polohách většinou do pěti centimetrů nového sněhu, na horách deset až 30 centimetrů, na severu místy až kolem 40 centimetrů nového sněhu," uvedl ČHMÚ.
    Lidé by podle meteorologů měli zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zajistit například skleníky. Doporučují také nezdržovat se v okolí starších budov a stromů a nechodit do lesa. Na horách by lidé měli omezit vycházení a při řízení auta být maximálně opatrní. Podle meteorologů je možné, že se objeví výpadky elektrického proudu, vyloučené nejsou ani problémy se zásobováním nebo dostupností zdravotnických služeb.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu