ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí na nadcházející víkend s výhledem do dalšího týdne

06.12.2013

6. prosince 2013 - Slunečno.cz - Hluboká tlaková níže, která postupuje severně od našeho území ze západu, s sebou přináší velké nesnáze, zejména, co se rychlosti větru týče. Vyskytnout by se měly i silnější srážky, které například v Německu byly doprovázeny bouřkami. Teploty by neměly příliš vybočovat z dlouhodobého normálu, ale v kombinaci se silným větrem může být pocitová teplota o hodně nižší než teplota vzduchu. V horských oblastech můžeme také očekávat sněhové jazyky a závěje. V průběhu soboty by se mělo počasí postupně uklidňovat.

                Včera, 5. 12. 2013 ve 12 UTC, panovalo nad Českem oblačné až zatažené počasí. Na většině stanic v Čechách byla oblačnost typu stratocumulus nejnižší vrstvou, na Moravě se jednalo i o cumuly. V horských oblastech byla lokalizována mrznoucí mlha a zejména v Čechách zaznamenali také slabou sněhovou přeháňku. V nižších polohách jsme se většinou obešli beze srážek. Zajímavé byly i poklesy tlaku vzduchu před studenou frontou, které se na západě Čech blížily až k 5 hPa za 3 h. Západní až jihozápadní vítr vál rychlostí 2 až 6 m/s, v západních a středních Čechách a na Vysočině 5 až 10 m/s, na horách i 15 m/s.

                Na Evropském kontinentu se dnes, v 15 UTC, pohybovaly teploty vzduchu nejvýše na jihozápadě a to až 20 °C, nejnižší byly ve Skandinávii, kde klesaly až k – 19 °C. Sever a severovýchod byl tou dobou zahalen sněžením či sněhovými a dešťovými přeháňkami, oblast jižní Skandinávie, Beneluxu, Německa, severozápadního Polska a část Británie zase trápil déšť. Kouřma byly pozorovány například ve Francii, Maďarsku nebo Rumunsku.

                Aktuálně se nad jižní Skandinávií nachází střed hluboké tlakové níže, která do centrální Evropy přinese a přináší zejména větrné a vlhké počasí. Její pohyb bude směřovat k severovýchodu. Na konci víkendu přes nás přejdou další oblačné systémy a za nimi se k nám rozšíří oblast vyššího tlaku vzduchu, se kterou přijde i teplejší proudění.

                V pátek bychom měli počítat s oblačnou až zataženou oblohou, ojediněle polojasnou. Na horách a zpočátku i na jihu území se bude vyskytovat sněžení, které může v nejnižších polohách přecházet v déšť se sněhem. Na ostatním území očekávejme přeháňky. Nejsou vyloučeny ani ojedinělé bouřky. Teploty se budou pohybovat od -1 do 3 °C. Západní vítr bude silný a jeho rychlost bude 8 až 13 m/s s nárazy až 25 m/s, na horách i 30 m/s. Zejména na horách se budou vyskytovat sněhové jazyky a závěje.

                Sobota bude ve znamení proměnlivé oblačnosti s občasnými přeháňkami, na horách i sněžení. V noci klesnou teploty na 0 až - 4 °C, maxima se vyšplhají k -1 až 3 °C. Vítr bude ještě stále čerstvý západní až severozápadní rychlostí 7 až 13 m/s s nárazy, které budou na horách až 25 m/s. K večeru bude vítr postupně slábnout. Přes den se budou vyskytovat sněhové jazyky a závěje.

                Zataženo až oblačno bude i v neděli. Opět se vyskytnou i sněhové přeháňky, ale již slabší intenzity, které budou postupně v nižších a středních polohách přecházet do kapalného skupenství, na horách se bude jednat o sněžení. Noční minima poklesnou na 0 až – 4 °C, na východní polovině při vyjasnění a zeslábnutí větru až k -8 °C. Přes den se budou pohybovat v rozmezí od 0 do 4 °C, na východě může být chladněji. Vítr již bude mírný 2 až 6 m/s a povane ze západních směrů.

                Na začátku dalšího týdne by mělo ubýt oblačnosti na zpočátku ještě oblačno, postupně polojasno. V pondělí se také ještě mohou vyskytnout přeháňky. Noční teploty budou -1 až -6 °C, při vyjasnění až -10 °C. Denní maxima vystoupají na 1 až 6 °C.

 

 

 

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

http://www.ecmwf.int

 

 

 

Václav Smolka

Dne 5. 12. 2013

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu