ZMĚNIT MÍSTO

Od tajfunu na Filipínách uplynul měsíc, miliony lidí nemají domov

08.12.2013

8. prosince 2013 - Manila/Praha (ČTK) - Od řádění tajfunu Haiyan na Filipínách uplynul právě dnes jeden měsíc, v oblasti ale nadále zůstávají bez domova čtyři miliony lidí a 1700 osob se stále oficiálně pohřešuje. V rozhovoru pro ČTK to uvedl Petr Štefan z humanitární organizace Člověk v tísni, který se z Filipín před týdnem vrátil. Filipínci nyní podle něj nejvíce potřebují pitnou vodu, jídlo, hygienické potřeby a rovněž materiál či nářadí na opravu domů.

       "I měsíc po úderu tajfunu je situace na místě hodně tíživá. Tajfun zasáhl do života 15 milionů lidí, čtyři miliony stále nemají domov a většina z nich bydlí mimo evakuační centra, to znamená, že přežívají mezi troskami svých domů," řekl Štefan. Jak dodal, zničeno bylo celkem 1,2 milionu domů. Tajfun, který patřil k nejsilnějším v historii Filipín, se přehnal 8. listopadu přes centrální oblast země s větrem dosahujícím rychlosti 315 kilometrů za hodinu a zvedl vlny podobné cunami.
    Poslední bilance neštěstí hovoří o zhruba 5800 mrtvých, 1700 lidí se stále oficiálně pohřešuje. "To číslo pořád roste. Když jsme byli v Taclobanu, tak zde stále nacházeli 60 mrtvých denně," popsal Štefan situaci v jednom z nejvíce zasažených měst.
    Většina Filipínců rovněž přišla o zdroj obživy. "Působíme ve městě Guiuan, kde lidem nabízíme veřejné práce. To znamená, že když odklízejí trosky z veřejných prostranství, dostávají za to drobnou mzdu, takže si mohou koupit potraviny. Zároveň se tím nastartuje ekonomika," uvedl člen týmu Člověka v tísni.
    Sedmačtyřicetitisícové města Guiuan, které se nachází na ostrově Samar, leželo jako první v dráze tajfunu. Právě v této nejponičenější oblasti se prý hovoří většinou o tom, že bude trvat roky, než se země s následky katastrofy vypořádá. A že filipínská vláda to nemůže zvládnout vlastními silami, a proto je potřeba pomoc ze zahraničí.
    "Viděli jsme totální zkázu. Projížděli jsme například městem, kde zmizela celá jedna čtvrť, nebo vesnicí, jež měla 5000 obyvatel a z větší části už neexistuje," líčí Štefan.
    Člověk v tísni má nyní v Guiuanu pět spolupracovníků a plánuje zde působit několik měsíců. Chce se zaměřit zejména na veřejné práce, na opravu škol a rovněž na zajištění hygienických potřeb.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu