ZMĚNIT MÍSTO

Víkendová předpověď počasí s výhledem do dalšího týdne

13.12.2013

Aktuálně se Česko potýká s inverzí teploty. Teploty v nižších polohách jsou nižší o několik stupňů než na horách, kde mají jasné počasí s výhledem na „deku“ oblačnosti, která se nachází pod úrovní vrcholů a zostřuje zmiňovanou inverzi. Většina území je tak pokryta vrstevnatou oblačností, ze které může vypadávat mrholení. Vyloučeno není ani zvyšování koncentrace škodlivin ve vzduchu a následné překračování místních imisních limitů. Týdenní předpověď ČHMÚ z 12. prosince není ke změně současného charakteru počasí příliš nakloněna, a tak se musíme v nejbližších dnech smířit s podobným počasím.

Dnes, 12. 12. 2013 ve 12 UTC, bylo Česko zataženo nízkou oblačností, pouze na horách měli jasno. Ojediněle se vyskytovalo i mrholení. V nižších polohách zaznamenali i kouřma a mlhy, které snižovaly dohlednost na jednotky kilometrů nebo stovky metrů, zatímco v horských oblastech se jednalo většinou o vzdálenosti větší než 70 km. Teploty se pohybovaly v rozmezí -1 až 3 °C, ale na horách byly vyšší. Například na Šumavě šplhaly až k 10 °C. Vítr byl slabý proměnlivý do 5 m/s, ve vyšších polohách dosahovala jeho rychlost i 8 m/s.

V Evropě bylo v 15 UTC nejtepleji na jihozápadě, kde zaznamenávali až 18 °C, ale příliš nezaostával ani Apeninský poloostrov a jih Francie (až 17 °C), či Britské ostrovy (až 14 °C). Nejnižší teploty naměřili na východě (jen okolo -10 °C) a na severu Skandinávie (kolem -5 °C). Inverzní počasí netrápí pouze centrální Evropu, vyskytuje se například i v severní Itálii, Francii, v Beneluxu, nebo východně od nás.

V těchto dnech se nad naším územím nachází střed tlakové výše, která ovlivňuje počasí zásadním způsobem i u našich sousedů. Frontální systémy, putující do střední Evropy, by tak měly v důsledku jejího působení zeslabovat své projevy, ale v neděli nás může přecházet slabá studená fronta.

V pátek čekejme zataženou oblohu nízkou oblačností. Vyskytovat se budou kouřma a mlhy. Místy se vyskytne i slabé mrholení. Na horách jasno. Teploty přes den vystoupají na 0 až 4 °C, na horách až k 10 °C. Vítr bude slabý proměnlivý do 4 m/s.

Sobota bude zatažená nízkou oblačností nebo mlhami, ale na některých místech v nižších polohách se může oblačnost protrhat na skorojasno až jasno. Ojediněle se může vyskytnout i mrholení. V horských oblastech jasno. Noční minima očekávejme v rozmezí 1 až -3 °C, při vyjasnění i nižší. Přes den teplota vystoupá k 0 až 4 °C, na horách vyšší. Vítr bude slabý proměnlivý nebo západní do 5 m/s.

Zataženo nízkou oblačností nebo mlhami bude i v neděli. Na horách bude jasno, stejně jako místy i v nižších polohách. Od severozápadu začne během dne přibývat frontální oblačnosti, která se bude při svém postupu k východu postupně rozpadat, stejně jako slabé srážky, které můžeme ve spojení s ní očekávat. Teploty v noci budou klesat k 1 až -3 °C, při vyjasnění a slabém větru až -5 °C. Denní maxima budou 0 až 4 °C. Vítr bude slabý západní až jihozápadní do 5 m/s.

Na začátku dalšího týdne očekávejme oblačno až zataženo nízkou oblačností s místními mlhami a občasným slabým mrholením. Místy může být i polojasno až jasno, zejména zpočátku na horách. Nejnižší noční teploty 3 až -2 °C, při vyjasnění zejména v údolích i -5 °C. Nejvyšší denní teploty v rozmezí 0 až 5 °C.

Zdroje:
http://www.chmi.cz
http://www.wetter3.de
http://www.wetterzentrale.de
http://www.skystef.be
http://www.sat24.com
http://www.met.fu-berlin.de
http://www.woweather.com
http://www.ecmwf.int

Václav Smolka
Dne 12. 12. 2013

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu