ZMĚNIT MÍSTO

Na Šumavě byl dnes ráno rozdíl v teplotě 25,6 stupně Celsia

17.12.2013


    Kvilda (Prachaticko) 17. prosince (ČTK) - Na Šumavě dnes ráno dosáhl teplotní rozdíl v okolí Kvildy až 25,6 stupně Celsia. Může za to inverzní počasí, které tam několik dnů panuje. ČTK o tom informoval starosta Kvildy na Prachaticku Václav Vostradovský. Velké rozdíly mezi dalšími šumavskými stanicemi potvrzují i meteorologové.
    "Dnes ráno mezi 06:30 a 06:40 byla na stanici Perla teplota minus 17 stupňů Celsia a ve stejný čas na stanici Kvilda - Chata, která je vzdušnou čarou 1,6 kilometru vzdálená, byla teplota plus 8,6 stupně Celsia. Teplotní rozdíl tak byl ve stejnou chvíli 25,6 stupně," upozornil starosta. Výškový rozdíl je přitom téměř zanedbatelný, zhruba 30 metrů.

    Inverze na Šumavě s sebou přináší v těchto dnech nebývalou podívanou. Když se turisté dostanou třeba k partiím Bučiny, tak vidí bez problému Alpy a detaily ledovce na 280 kilometrů vzdáleném Dachsteinu. Zatímco někde mají provozovatelé skiareálů kvůli inverzi málo sněhu, tak v okolí Kvildy leží 30 až 40 centimetrů sněhu a běžkaři tam mají k dispozici upravené stopy.
    Velké rozdíly mezi jednotlivými meteorologickými stanicemi potvrzuje i Marcela Augustinová z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích. "Třeba na Churáňově bylo ráno minimum plus 3,7 stupně Celsia a na Rokytské Slati bylo minus 14,3 stupně, na Horské Kvildě bylo minimum minus 11,7 stupně," uvedla.
    Teplotní rozdíly v okolí Kvildy bývají i v létě, letos v červenci a srpnu to bylo až 15 stupňů. "Když ve stanici Perla bylo ve tři ráno minus 3,8 stupně Celsia, tak u nás na Kvildě bylo kolem jedenácti dvanácti stupňů Celsia," uvedl starosta. "Perla je uznaná jako nejchladnější místo v republice, průměrná teplota je tam tři stupně nad nulou," dodal.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu