ZMĚNIT MÍSTO

Americký Arkansas zasáhla dvě tornáda, která si vyžádala zraněné

22.12.2013


    Washington 22. prosince (ČTK) - Americký stát Arkansas zasáhla dvě tornáda, která si vyžádala několik zraněných. Nebezpečný bouřkový systém rovněž ničil domy a smetl několik kamionů ze silnice, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

    Největší škody způsobilo tornádo poblíž města Dermott na jihovýchodě státu, kde bylo zničeno pět domů a dalších 15 budov živel poškodil, uvedl David Cox z americké meteorologické služby (NWS). Dva lidé utrpěli zranění. "Myslíme si, že šlo o tornádo. Zaznamenali jsme velkou rotaci a významné škody," dodal Cox.
    Zraněné hlásí i východ Arkansasu v okolí města Hughes. Bouře zde udeřila v sobotu kolem čtvrté hodiny odpoledne místního času a záchranáři následně převezli do nemocnice jednoho těžce zraněného a dva lehce.
    Bouřkový systém se poté přesunul do Mississippi, kde silný vítr lámal stromy, strhával sloupy s elektrickým vedením a způsobil rovněž škody na několika domech.
    Tornádo je intenzivní vzdušný vír ve směru hodinových ručiček v atmosféře o průměru řádově jednotek až stovek kilometrů s jinou než horizontální osou otáčení, který dosahuje rychlosti až od 320 do 480 kilometrů v hodině. Obvykle souvisí s bouřkovým oblakem, kdy se střetává teplý a studený vítr. Může trvat několik desítek vteřin, ale i hodiny

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu