ZMĚNIT MÍSTO

Severovýchod a střed USA bojuje s nepřízní počasí

26.12.2013

    Toronto/Washington 26. prosince (ČTK) - Severovýchod a střed USA se stále potýká s následky mohutného přílivu arktického vzduchu, který způsobil rozsáhlé výpadky elektřiny a kalamitní situace na silnicích. Nepřízeň počasí si už vyžádala sedmadvacet mrtvých, bez proudu je v USA kolem 300.000 domácností.

    Výpadky v dodávce elektřiny způsobila námraza na dálkovém vedení, které váhu ledu neuneslo. Obnovu zpřetrhaných drátů komplikuje ledovka na silnicích, která zpomaluje práci mobilních opravárenských čet. Nejvíc jsou zasaženy státy Michigan a Maine. Vázne i dodávka tepla, což mnohé rodiny přinutilo uchýlit se o vánočních svátcích do provizorních útulků.
    Zasažena je i Kanada, kde ve středu při silničních haváriích zahynulo nejméně pět lidí. V Torontu, kde se teploty pohybují sedm stupňů pod bodem mrazu, bylo bez proudu 27.000 domácností. Místní zdravotnické služby zaznamenaly za jediný den 110 telefonátů s žádostí o lékařskou pomoc po otravě kysličníkem uhelnatým. Podle torontského starosty Roba Forda lidé topí doslova vším, co jim přijde pod ruku.
    Ve státě Maine je bez proudu 60.000 domácností, v Michiganu dokonce téměř 140.000.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu