ZMĚNIT MÍSTO

Teplé počasí trápí provozovatele lyžařských areálů v Beskydech

26.12.2013

 Ostrava 26. prosince (ČTK) - Teplé počasí trápí provozovatele lyžařských středisek v Beskydech. Sjezdovky se jim sice zatím daří udržet v provozu, ale návštěvnost je nižší než obvykle. Právě vánoční prázdniny jsou pro ně přitom zásadní a už nyní přiznávají, že aktuální nepříznivá situace bude mít dopad na jejich letošní tržby. Zjistila dnes ČTK.

    "Pořád se nám ještě daří udržet v provozu jednu sjezdovku a dva vleky. Počasí nám ale nepřeje, protože přes noc máme i devět stupňů. Sněhu ubývá a je těžké odhadnout, jak dlouho to ještě udržíme. Na některá místa už sníh musíme přidávat ručně," řekl provozní areálu v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku Jaroslav Bojko. Kvůli teplému počasí na sjezdovce ubývá až kolem deseti centimetrů denně, v areálu proto doufají, že se brzy ochladí.
    Podle Bojka je návštěvnost nižší než obvykle. "Zájem není takový, na jaký jsme bývali zvykli, když bylo všude bílo. Návštěvnost se pohybuje kolem 300 až 400 lidí denně," uvedl. Přesto věří, že se lidé na hory znovu vrátí, jakmile se zlepší podmínky. Finanční výpadek o vánočních prázdninách bude mít ale zásadní dopad na tržby.
    Podobně situaci hodnotí i v areálu Ski Mezivodí na Frýdecko-Místecku. "Vánoční prázdniny jsou samozřejmě alfou a omegou, tohle už se dohnat nedá. Návštěvnost je slabá, svou roli hraje počasí a během těchto svátečních dnů lidé zřejmě i chodí více po návštěvách," řekl za provozovatele Zbyněk Žák. Podle něj je na sjezdovce od 20 do 80 centimetrů sněhu. "Samozřejmě, že teploty jsou šílené, lyžovat se ale dá. Podmínky jsou stále dobré, zatím neuvažujeme o nějakém omezení provozu," doplnil Žák. V areálu jsou v provozu tři vleky a jedna sjezdovka.
    Teploty v Beskydech se nyní pohybují v rozmezí od jednoho do šesti stupňů Celsia, vítr, který oblast sužoval předchozí dva dny, už se podle dispečera Horské služby Beskydy Martina Svobody utišil. "Nicméně v hřebenových částech hor a tam, kde jsou turistické stezky v terénu, musí návštěvníci počítat s polomy a není tak vyloučeno, že budou muset překonávat stromy a vyvrácené kmeny," uvedl Svoboda.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu