ZMĚNIT MÍSTO

Australany čeká horký začátek roku s vedry nad 40 stupňů Celsia

01.01.2014

    Sydney 1. ledna (ČTK) - Australany žijící na východním pobřeží kontinentu čeká pořádně horký začátek nového roku. Meteorologové podle agentury DPA dnes varovali, že teplota na některých místech může v následujících dnech překonat i 40 stupňů Celsia.

    Obyvatelé dvoumilionového Brisbane, hlavního města státu Queensland, se mají na konci týdne připravit na nejteplejší den za posledních šest let. V sobotu by se tam rtuť v teploměru měla vyšplhat nejméně na 39 stupňů Celsia. Ve městě Birdsville se zhruba 300 obyvateli, ležícím 1600 kilometrů od Brisbane ve vnitrozemí, může teplota ve čtvrtek podle meteorologů dosáhnout až 48 stupňů.
    "Místní mají jednoduchou volbu," řekl listu Daily Telegraph jeden z obyvatel. "Buď budou v hospodě, kde je 23 stupňů, nebo venku, kde je 53," poznamenal. Podle deníku je ve městě už teď takové horko, že měknou pneumatiky u aut.
    Na rozdíl od severní polokoule panuje nyní v Austrálii léto a v pouštních oblastech se už několik dní drží extrémní teploty. V Alice Springs od pondělka neklesla teplota přes den pod 43 stupňů Celsia. V ohrožení se tak ocitl místní teplotní rekord 45,2 stupně z roku 1960.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu