ZMĚNIT MÍSTO

Ledová magistrála na Lipně je mimo provoz, bruslaři riskují

03.01.2014

    Lipno nad Vltavou (Českokrumlovsko) 3. ledna (ČTK) - Na zamrzlou hladinu Lipna se vydávají bruslaři, přestože tloušťka ledu místy dosahuje jen pěti centimetrů a jsou v něm trhliny. Pokud by se vyskytlo více lidí na jednom místě, hrozí tragédie, varují záchranáři. Průměrná hloubka v jezeře je 6,5 metru, maximální přes 21 metrů. Počasí nejdelší bruslařské dráze nepřeje už několik let.

    "Vzhledem k tomu, že hladina lipenského jezera je nerovnoměrně zamrzlá a existuje velké riziko proboření, nedoporučujeme vstup na ledovou plochu ani provozování jakýchkoli sportovních aktivit," řekl ČTK šéf vodních záchranářů Milan Bukáček. V případě krizové události mají svědci volat tísňovou linku 112.
    Třeba ve Frymburku dosahuje tloušťka ledu aktuálně od pěti do deseti centimetrů, navíc u přívozu je asi stometrová prasklina, ze které vyvěrá voda. "Podle dostupných informací se na Lipně propadli už čtyři lidi. Tři na Silvestra dopoledne," řekl ČTK šéf dobrovolných hasičů Antonín Labaj. Jeden z nich vyvázl se šrámem od ledu na obličeji, všichni se ale dostali na břeh v pořádku.
    Běžně se podle Labaje za sezonu propadne u Frymburku jeden člověk. "Letošní rok je extrémní, je to kvůli tomu, že led je velice nestabilní. Nebezpečné je hlavně skupinové bruslení. Ve dne je nad nulou, v noci lehce pod nulou," konstatoval Labaj. Situaci na ledě monitorují hasiči zdarma, peníze městys vyčlenil na jejich vybavení a provoz. Mají k dispozici trojkolku a od letoška i nafukovací sáně pro vyprošťování lidí.
    Také u Lipna nad Vltavou není situace lepší. Podle Šárky Hütnerové z Loděnice Lipno, která sílu ledu obden měří, tam led dosahuje tloušťky kolem 11 centimetrů. Bruslit se dá jen u loděnice.
    Pokud přeje počasí, patří bruslení na zamrzlé hladině Lipna, které je největší vodní plochou v zemi, k oblíbeným zimním radovánkám. Dráha mezi Frymburkem, Přední Výtoní a Lipnem nad Vltavou byla v roce 2010 přeměřena pod dohledem rozhodčí z pelhřimovské Agentury Dobrý den a zapsána do České knihy rekordů. Podle dostupných informací předčila s délkou 10.922,8 metru i trať v kanadské Ottawě. V roce 2010, kdy počasí bruslařům přálo, se na ní podle odhadů prohánělo asi 60.000 lidí. Loni Lipno vůbec nezamrzlo a v roce 2011 trvala sezona jen tři týdny v únoru, tehdy si přišlo zabruslit asi 35.000 lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu