ZMĚNIT MÍSTO

Sníh pomalu mizí z českých hor

04.01.2014

Sice již začal leden a společně s ním probíhá druhá třetina stávajícího meteorologického zimního období, nicméně lze říci, že stále panuje podzim. Závěr loňského října přinesl téměř letní teploty (denní maxima se dostala až na 24°C), úvod listopadu pak přinesl počasí s hodnotami až okolo 17°C. Poté přišlo ochlazení a rtuť teploměru až na výjimky nepřekračovala hranici 10°C, situace se ale od té doby v podstatě nezměnila.

Jediná změna nastala na konci druhého prosincového týdne, kdy silné a chladné severozápadní proudění doprovázené srážkami pokrylo sněhem téměř celou Českou republiku. Sníh však vydržel jen po dobu víkendu, poté začalo převládat teplé jihozápadní proudění, které kromě teplého počasí přineslo časté inverze. Podzim tak vlastně ještě neskončil, pouze si dal dvoudenní pauzu v podobě tlakové níže Xaver. Tlakové útvary nad Evropou zůstanou nadále na stejném místě, ledový vzduch, který by přinesl zimní počasí, tak nebude mít šanci se do střední Evropy dostat. Nižší polohy tak mohou na sníh prozatím zapomenout a stav v horských oblastech se bude nadále horšit.

Po vydatném sněžení 7. prosince, jenž přineslo alespoň několikacentimetrovou bílou „peřinu“ i do nížin, vrstva sněhu v horských polohách převyšovala i půl metru. Tím zima více méně skončila, neboť k nám začal zejména ve vyšších vrstvách atmosféry proudit teplý vzduch, což vedlo k častému inverznímu charakteru počasí. Nejvíce to pocítily právě hory a samozřejmě také lyžařská střediska, resp. lyžaři samotní. Většina sněhu z českých hor již zmizela a nadále ho ubývá. Nejhůře jsou na tom Krušné hory a Šumava, avšak i další pohoří pomalu přicházejí o bílý odstín. Minimálně do 12. ledna nás žádná výrazná změna v rysu počasí nečeká a pokud i v budoucím období nepřijde ochlazení doprovázené sněžením, existuje reálná hrozba, že sníh zmizí také z našich hor.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu