ZMĚNIT MÍSTO

Teplo pozastavuje vleky, místo na lyže můžete vyrazit na houby

06.01.2014

6.1.2014 (Slunečno.cz) - Lyžařské areály praskající ve švech, tuhé mrazy, kolem dokola hluboká vrstva prašného sněhu a k tomu jasná obloha. Tak k této idylce má letošní počasí vskutku daleko.  

 Zima v podstatě ještě nezačala. Přechodnou a krátkodobou změnu přinesla jen hluboká tlaková níže Xaver, která Česko zasypala sněhem. To vneslo vlnu dobré nálady mezi lyžaře a nadšence zimních sportů, euforie však příliš dlouho nevydržela. Již měsíc převládá stejný charakter počasí, pevně ukotvené tlakové útvary nedovolují ledovému vzduchu proniknout do střední Evropy a denní teploty tak zůstávají vysoko nad bodem mrazu, horské oblasti nevyjímaje. Krušné hory jsou již téměř bez sněhu a ani naše velehory Krkonoše nezůstaly ušetřeny. Výrazné a dlouhodobé zlepšení je prozatím v nedohlednu, vlekaři i lyžaři tak mají smůlu.

Neobvykle dlouhotrvající jednotvárná povětrnostní situace nad Českou republikou ale na začátku ledna přináší radost houbařům. Plný košík hub a smaženice patří spíše k létu a podzimu, avšak díky nezvyklému a nepřerušovanému teplu houby rostou i uprostřed zimy. Nejen nadprůměrné teploty se podílejí na „novoroční“ houbařské sezóně, svůj podíl na tom mají také časté inverze, velká oblačnost a občasné srážky, které udržují potřebnou vláhu pro růst hub.

V lesích jsou tak namísto sněhových kopulí k vidění kloboučky hub, a to prakticky po celém území naší vlasti. Nejlepší situace však panuje ve východní polovině republiky, kde nejvyšší denní teploty stoupají k vyšším hodnotám než na západě. Na jižní Moravě se tak můžete setkat i s hřibovitými houbami. Pokud budete mít štěstí, dobré oči a narazíte na ideálně „izolovaný“ kus lesa, kde mrazy neponičily podhoubí, můžete zde narazit například na lišku či hřiba kováře, pravé bílé hřiby ale přesto s největší pravděpodobností nenajdete. Nalézt můžete i penízovky, čirůvky fialové, hlívy a další.

Menším problémem při hledání hub tak může být hlavně nedostatek denního světla, slunce stále vychází až kolem osmé hodiny ranní a za obzorem mizí před sedmnáctou hodinou.  

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.