ZMĚNIT MÍSTO

Během úterý by v Česku mělo být tepleji než na Floridě

06.01.2014

6.1.2014 (Slunečno.cz) - Nový rok začal takřka po celém světě rozmary počasí. Ostrov Réunion a částečně také Mauricius na samém přelomu roku zasáhl cyklon Bejisa větrem o rychlosti kolem 170 km/h, o tisíce kilometrů dále směrem na východ další cyklon 2. kategorie Christine bičoval pobřeží Západní Austrálie. Irsko a Velkou Británii trápily hluboké tlakové níže a s nimi spojené poryvy větru a rozbouřené moře, nejen ve střední Evropě nadále pokračovalo nezvykle teplé (a klidné) počasí, Severní Ameriku a zejména USA naopak zachvátily tuhé mrazy a také vydatné sněžení.  

V oblasti Indického oceánu se již situace zklidnila, Západní Austrálii nyní naopak postihují úmorná vedra. Bouřlivé počasí však nadále panuje na Britských ostrovech, přes které od začátku týdne přechází další hluboká tlaková níže, v dalších dnech by již ale na ostrovních státech měl zavládnout klid. Rozmary počasí tak zatím budou přetrvávat v Evropě a v USA.

První polovina tohoto týdne, který odstartovali Tři králové, je ve znamení teplého jihozápadního proudění, které žene nejvyšší denní teploty vysoko nad bod mrazu. V České republice tak v lednu panuje jarní počasí, které by mělo vydržet do čtvrtka. Poté nás čeká ochlazení, zimní ráz počasí ale nečekejte, denní maxima pod bod mrazu neklesnou (vyjma nejvyšších poloh).

V Kanadě a USA nyní zažívají arktické mrazy, které přináší tlaková níže postupující podél východního pobřeží dále na sever do Kanady. Kolem její zadní strany a přední strany tlakové výše nad jihem USA proudí ledový vzduch až na samotný na jih, úterní den tak přinese menší teplotní paradox – zatímco v našich končinách by se úterní denní hodnoty měly pohybovat okolo 8°C, v severní polovině nejjižnějšího amerického státu, Floridě, by měly zůstat jen do 5°C. Například v jihofloridském městě Tallahassee by mělo být jen okolo 4°C, v Marianně pak jen kolem 3°C.

Obyvatelé subtropické části země tak mohou jet za teplem do střední Evropy. Od středy se nicméně začne znatelně oteplovat, a to nejen na Floridě, ale na celém území Spojených států amerických.  

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu