ZMĚNIT MÍSTO

V Perthu očekávají více než 40°C

07.01.2014

Na jižní polokouli pomalu vrcholí první polovina stávajícího letního období, o všudypřítomném sněhu a koulovačce si tak stejně jako u nás (tedy vyjma nejvyšších poloh, kde se ještě drží nepříliš kvalitní sníh) mohou na méně osídlené polovině naší planety jen nechat zdát.

Obyvatelé jižních kontinentů naší planety však zažívají léto více méně po celý rok. Jak tvrdí s lehkou nadsázkou samotní Australané – v Austrálii existují pouze dvě roční období – jaro a léto.  Může za to rozmístění kontinentů, vyjma Jižní Ameriky leží převážná či celá část zbylých kontinentů v teplých klimatických pásmech, sníh se tak do těchto oblastí dostává jen zřídkakdy.

Nejrozpálenějším a nejslunečnějším kontinentem na jihu Země je bezesporu Austrálie. Častá vedra na nejmenším světadíle světa způsobuje tropický vzduch, který se v suchém pouštním australském prostředí rychle prohřívá. Setrvává-li pak delší dobu na jednom místě, stoupá teplota až k 50°C. Úmorná vedra budou tento týden panovat v Západní Austrálii a nevyhnou se ani metropoli Perthu. Tamní meteorologové zde tento týden očekávají teploty okolo 35°C, o víkendu by však rtuť teploměru měla překročit hranici 40°C.

Mohl by tak být ohrožen aktuální lednový rekord, který činí 42.9°C (17. ledna 2010). Úmorná vedra by poté měla skončit a mělo by se ochladit na „příjemných“ 30°C.

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu