ZMĚNIT MÍSTO

Tlaková níže, která do USA přinesla arktické mrazy, trápí Kanadu

08.01.2014

 Na starém kontinentě nadále probíhá nadprůměrně teplá zima, výraznou změnu nepřinese ani ochlazení po přechodu studené fronty v noci ze čtvrtka na pátek. Poté k nám pronikne chladnější vzduch ze severozápadu, pokles teplot však nebude příliš markantní, v nižších polohách zůstanou denní maxima stále nad bodem mrazu. Horské oblasti pak žádné vydatné sněžení nečeká, lyžařská sezona tak prozatím zůstane nepříznivá.

Opačné starosti mají za Atlantickým oceánem, Kanadu a severovýchod USA trápí silné mrazy, v Chicagu teploty i přes den zůstávaly pod -20°C, teplot pod -10°C se dočkali také v New York a dalších přilehlých velkoměstech, pod bod mrazu klesla rtuť teploměru až na samotném jihu – od Texasu až po Floridu. Arktické mrazy již ale v dalších dnech skončí a hodnoty se vrátí k normálu.

Počasí však ještě potrápí rozlohou druhý největší stát světa, konkrétně jeho provincii Quebec. Tlaková níže, která paralyzovala Spojené státy americké silnými mrazy, postupuje podél východu severoamerického kontinentu dále na sever a postupně se prohlubuje. Severovýchod Kanady tak budou do čtvrtka trápit nízké teploty (pro obyvatele těchto zeměpisných šířek nic neobvyklého) a především silný vítr, který bude dosahovat rychlosti přes 100 km/h, a to například v severoquebeckém městě Kuujjuaq (přes 2 000 obyvatel). V některých oblastech bude navíc poryvy větru doprovázet silné sněžení. Povětrnostní situace tak ohrozí zejména dopravu.

 Narozdíl od USA je však tato část kanadského území poměrně řídce osídlená (pro představu - v celé provinici Quebec o rozloze přes 1 500 000 km² žije cca 8 000 000 obyvatel, téměř shodný počet obyvatel žije v New Yorku, jehož rozloha je přibližně 1 200 km²).

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu