ZMĚNIT MÍSTO

Arktické mrazy ve Spojených státech polevují

09.01.2014

    Washington 9. ledna (ČTK) - Nejhorší mrazy, které za posledních 20 let postihly Spojené státy, začaly ve středu polevovat a během dneška by se podle meteorologů teploty měly vrátit prakticky k normálu. Arktické mrazy si v posledních dnech vyžádaly v USA 21 obětí.

    "Dnes se dramaticky oteplí a do čtvrtka budou teploty zpět skoro na normálu," řekl ve středu americkým médiím meteorolog Guy Walton. Připustil, že během středy měly být na většině východu USA stále ještě nadprůměrně nízké teploty, ale "nejhorší arktické mrazy už jsou pryč".
    Podle portálu Weather.com by do dnešního odpoledne místního času měly teploty prakticky po celých USA stoupnout nad bod mrazu. Obrat způsobuje především teplý vzduch postupující z jihu od Mexického zálivu.
    I v Atlantě v jižanském státě Georgia bylo v úterý netypických minus 14 stupňů Celsia, ale během středy se teplota vrátila na plus pět stupňů. Chicago, které je na mrazivé počasí zvyklé, zažilo v úterý minus 16 stupňů. Dnes zde meteorologové předpovídají asi minus tři a v pátek by v Chicagu, které si v posledních dnech vysloužilo přezdívku Chiberia, již nemělo mrznout, uvedla stanice CNN. V sobotu by New York měl zažít oblevu s teplotami kolem plus deseti stupňů Celsia.
    Třeskuté mrazy v pondělí a v úterý lámaly rekordy prakticky po celých USA, způsobily úmrtí 21 lidí a vedly ke zrušení více než 11.000 letů. Ve středu se situace na amerických letištích postupně zlepšovala. Zatímco v úterý bylo podle portálu FlightAware.com zrušeno 3200 letů a v pondělí 4000, ve středu jich bylo "jen" 1100.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu