ZMĚNIT MÍSTO

V Jeseníkách už mnohá střediska zavřela, nejlépe je na tom Ovčárna

09.01.2014

    Olomouc 9. ledna (ČTK) - V Jeseníkách už mnohá lyžařská střediska vzdala boj s nepříznivým počasím a své areály uzavřela. Provoz se snaží udržet Kouty, Ramzová nebo Branná na Šumpersku. Mnohé areály jsou však uzavřené do odvolání a provozovatelé počítají ztráty. Podle nich půjdou až do milionů korun. O tržby přicházejí i lyžařské školy. Naopak bez problémů jede nejvýše položené lyžařské středisko v tuzemsku na Ovčárně. Podle provozovatele leží na sjezdovkách až 90 centimetrů sněhu.
  

"Nižší polohy v Jeseníkách jsou bez sněhové pokrývky v terénu. Dobré podmínky jsou stále ještě na Ovčárně, kde leží přírodní sníh. Ve volném terénu je kolem 40 centimetrů. Dobré podmínky pro běžecké lyžování jsou směrem na Švýcárnu, za ní už jsou místa, kde sníh není a musejí se lyže přenášet," řekl dnes ČTK Jaroslav Tejnský z Horské služby v Jeseníkách.
    Na Ovčárně jezdí v současné době všechny vleky kromě vleku B a D. Provoz se snaží udržet také Branná. "Držíme to zuby nehty, bez zastavení přežijeme jako jedni z mála. Sníh už je sice hnědobílý, ale stahují se k nám kurzy. Z pátku na sobotu bychom mohli něco nasněžit," řekl dnes ČTK zástupce střediska Rostislav Procházka. Otevřeno je i nadále v Koutech na Šumpersku. "V pátek je středisko zavřené kvůli závodům, v sobotu a v neděli už bude veřejnosti znovu otevřeno. Jezdíme v tomto období za snížené vstupné," řekl ČTK zástupce střediska Petr Marek.
    Naopak i nadále je uzavřeno kvůli špatným podmínkám středisko v Petříkově, lidé si nezalyžují ani na Červenohorském sedle či v Hlubočkách na Olomoucku a ode dneška stojí i středisko v Přemyslově. "Jezdit by se dalo, ale návštěvnost je minimální. Obětujeme příští dny raději na zasněžování a pustíme to až příští týden v pátek," řekl ČTK zástupce střediska Jaroslav Podzimek.
    Podle provozovatelů lyžařských středisek jim současné počasí způsobilo ztráty v řádech až milionů korun. Výpadek v této zimní sezoně se podle nich již dohnat nedá. Dopad to bude mít prý na investice, někteří počítají i s problémy se splátkami. Současná situace se citelně dotýká i lyžařských škol, které jsou na provoz areálů vázané. Například Newman school podle jejího provozovatele Zdeňka Nováka už přišla o třetinu tržeb.
    Obavy mají ze současné situace i mnohé školy, které se chystají na lyžařské kurzy. Například ze Základní školy Velká Dlážka v Přerově mají odjet do Malé Morávky v neděli všechny tamní sportovní třídy. Vedení školy vzkázalo nyní rodičům, že se kurz uskuteční za každou cenu. Stornovací poplatky jsou totiž příliš vysoké.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu