ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí na víkend s výhledem do dalších dnů

09.01.2014

V posledních dnech jsme byli svědky relativně teplého počasí, kdy teplota vzduchu na mnoha místech atakovala 15 °C, což je typické spíše pro jaro. Je to způsobeno teplým jihozápadním prouděním, které se ale příliš neprojevovalo v západní polovině Moravy, kde bylo zataženo nízkou oblačností a mlhami, teploty zde zaznamenávali jen těsně nad bodem mrazu. Podle týdenní předpovědi ČHMÚ (z 9. ledna 2014) by se však měl v následujících dnech ráz počasí pomalu přibližovat k tomu zimnímu a dočkat se můžeme i sněhových vloček.

Dnes, 9. ledna 2014 ve 12 UTC (13 SEČ), bylo nad Českem převážně oblačno až zataženo s občasným deštěm či mrholením. Zejména na Moravě byly zhoršené dohlednosti mlhami či kouřem. Teploty se pohybovaly v rozmezí od 3 do 7 °C, na jihu Čech stoupaly až přes 10 °C, naopak na jihu Moravy byly i okolo 1 °C. Vítr byl jižní až jihozápadní a jeho rychlost byla 3 až 7 m/s, na horách silnější - až 15 m/s.

                Nad Evropským kontinentem se v 16 hodin UTC vyskytovaly nejvyšší teploty na jihozápadě Pyrenejského poloostrova, a to až 20 °C, zatímco na severu Skandinávie odečítali z teploměrů jen -27 °C. Východní Evropa a sever Británie byly charakteristické teplotami okolo 6 °C, v západních zemích pak okolo 10 °C.

                Naše území se aktuálně nachází pod vlivem tlakové níže, která má svůj střed nad jižní Skandinávií a bude postupovat směrem k východu. V nejbližších hodinách by nás tak měl přecházet frontální systém studené fronty, který s touto tlakovou depresí souvisí. Za zmíněnou níží se k nám, po sobotním přechodu dalšího frontálního systému, rozšíří oblast vyššího tlaku vzduchu, spojená s chladným severozápadním až severním prouděním. V úterý by měla přejít další studená fronta a příliv chladnějšího vzduchu tak bude pokračovat.

                V pátek bude zpočátku oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, které budou od západu ve vyšších polohách přecházet ve sníh s deštěm či sněžení. Postupně očekávejme během dne ubývání oblačnosti od západu až na polojasno. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 2 až 6 °C, na jihovýchodě Moravy až k 8 °C. Jihozápadní až západní vítr povane rychlostí zpočátku 4 až 8 m/s, v nárazech až 15 m/s, na horách i silnější, k večeru bude slábnout.

                V sobotu se můžeme těšit na polojasno až oblačno s mlhami. Od severozápadu ale bude během dne oblačnosti přibývat až na zataženo, k tomu se přidá déšť či přeháňky, které budou zejména na severu ve vyšších polohách sněhové. Noční minima budou v rozmezí 1 až -3 °C, nejvyšší denní teploty očekávejme 2 až 6 °C. Vítr povane rychlostí 2 až 6 m/s od jihozápadu, postupně západu.

                Nedělní počasí bude ve znamení zpočátku ještě oblačné oblohy s přeháňkami, ve vyšších polohách sněhovými. Oblačnost se bude během v průběhu dne rozpouštět až na polojasno. Nejnižší teploty v noci očekávejme 0 až -4 °C. Denní maxima se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C. Západní vítr povane rychlostí 4 až 8 m/s, v nárazech až 15 m/s, k večeru bude slábnout.

                Začátek příštího týdne bude polojasný, postupně ale začne oblačnosti přibývat a přidá se i déšť či přeháňky, které by se měly během týdne měnit na sněhové téměř na celém území, pouze v nejnižších polohách půjde o déšť či déšť se sněhem. I teploty se budou v průběhu týdne pomalu přibližovat těm zimním. Počítejme v noci s -1 až -6 °C, později při protrhané oblačnosti až -10 °C, přes den pak bude rozmezí teplot 0 až 5 °C, postupně -3 až 2 °C.

 

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

http://www.ecmwf.int

 

 

 

autor: Václav Smolka

Dne 9. 1. 2014

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu