ZMĚNIT MÍSTO

Indický oceán je již několik týdnů silně rozbouřený

10.01.2014

Posledních několik měsíců bylo ve znamení abnormálního a extrémního počasí, které v podstatě odstartoval cyklon v Indii. Ten v první polovině října loňského roku udeřil na Indii. Mohutný cyklon Phailin tehdy bičoval východní pobřeží druhého nejlidnatějšího státu větrem o rychlosti přesahující 200 km/h, způsobil rozsáhlé škody a vyžádal si lidské oběti. O necelý měsíc později pak Filipíny zasáhl supertajfun Haiyan s větrem přes 250 km/h a zapříčinil značné škody na majetku a přírodním bohatství. Netřeba připomínat, že při řádění superbouře přišla řada lidí o život.

V Indickém oceánu se po řádění cyklonu Phailin vytvořilo ještě několik bouří, za zmínku stojí například cyklon Lehar, který se stejně jako Phailin zformoval v Bengálském zálivu. Nedosáhl již takové síly, silně postiženou oblast východního indického pobřeží však v krátkém časovém úseku zastihla další silná bouře.

Nejteplejší oceán byl však velmi aktivní během posledního měsíce roku 2013, přesněji v jeho druhé polovině. Zajímavostí je, že pokaždé došlo k vytvoření dvou bouří najednou. Po třetím adventním víkendu ohrožovaly lodní dopravu hned dva cyklony – Bruce (5. kategorie) a Amara (4. kategorie). Naštěstí se oba zmíněné systémy nacházely nad otevřeným oceánem a žádný z nich nezasáhl pevninu. O týden později se však zformovaly další dva cyklony, obě bouře v tomto případě pevninu zasáhly. Cyklon Christine (2. kategorie) zasáhl na konci roku Západní Austrálii a v plně síle udeřil na australské město Port Hedland, vítr dosahoval rychlosti přes 160 km/h. O několik tisíc kilometrů směrem na západ cyklon Bejisa (3. kategorie) udeřil na ostrov Réunion a částečně také na Mauricius. V podobě tropické bouře ještě znepříjemnil život obyvatelům jižní části státu Seychely. V těchto dnech se v Indickém oceánu zformovala další tropická bouře Colin, momentálně se ale nachází daleko od hustě osídlených oblastí a pevniny obecně.

Jde tak o pátou silnou bouři během necelých čtyř týdnů. Zatímco Atlantický oceán v průběhu poslední hurikánové sezony (1.6. – 30.11.2013) vyprodukoval pouze dva hurikány (Ingrid a Humberto, 1. kategorie), třetí největší oceán naší planety v posledních týdnech chrlí jednu bouři za druhou. Připočtete-li k tomu mrazivé počasí v USA, poryvy větru a záplavy na Britských ostrovech a teplotně nadprůměrnou zimu na většině evropského kontinentu, závěr roku 2013 a úvod roku 2014 přinesl velmi živé počasí. Co přinese letošní rok je prozatím velkou neznámou, jeho start byl ale divoký.   

 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu