ZMĚNIT MÍSTO

Milešovka – nejbouřlivější a největrnější místo v ČR

11.01.2014

Nejvyšší hora Českého středohoří Milešovka je významnou dominantou severních Čech. Mohutný vulkanický kužel můžeme za dobré dohlednosti vidět i z Prahy. Vrchol s nadmořskou výškou 837 m výrazně převyšuje své okolí, což se projevuje zvláštním mikroklimatem. Jako jediný vrch v Českém středohoří přesahuje Milešovka nadmořskou výšku 800 m, druhá nejvyšší hora tohoto pohoří Hradišťany je o 85 m nižší.

Izolovaný vrchol Milešovky má výborné předpoklady pro pozorování atmosféry. Proto zde byla již v roce 1903 zahájena stavba meteorologické stanice. Budova, jejíž součástí je také 18 metrů vysoká vyhlídková věž, byla dokončena o rok později a již v roce 1905 zde začala pravidelná měření. Milešovka je tak nejstarší horskou observatoří na území České republiky. Kromě základních meteorologických prvků, jako jsou teplota vzduchu, rychlost a směr větru, srážkové úhrny, tlak a vlhkost vzduchu nebo horizontální dohlednost, se na Milešovce měří například také teplota půdy v hloubkách 5, 10, 20, 50 a 100 cm. V letech 1905 – 1957 probíhala měření každý den v 7, 14 a 21 hodin. V roce 1957 se počet termínů zvýšil, měřilo se již každé 3 hodiny. Od roku 1998 probíhají měření každou hodinu. Kromě sledování počasí se meteorologové na Milešovce zabývají studiem chemismu a fyzikálních vlastností mlhy a námrazy. Meteorologická stanice je zásobována nákladní lanovkou, jejíž dolní stanice se nachází u obce Bílka.

Meteorologická měření doložila celou řadu zvláštností podnebí Milešovky. Vrchol hory je největrnějším místem České republiky. Průměrná rychlost větru na vrcholu dosahuje 8,5 m/s (30,6 km/h). Bezvětří se zde vyskytuje průměrně jen 8 dní v roce. Další zvláštností je častý výskyt bouřek. Milešovka je nejbouřlivějším místem u nás, bouře je zde zaznamenána průměrně v 31 dnech v roce. Nejčastěji se bouřky vyskytují v červnu a červenci, průměrně v 7 dnech během měsíce. Často můžeme pozorovat, jak blesk udeří přímo do vrcholu hory. Ne nadarmo používali obyvatelé německé národnosti pro horu přezdívku Donnersberg, což v překladu znamená Hromová hora. Mezi klimatologické zvláštnosti Milešovky patří také poměrně nízké úhrny srážek vhledem k nadmořské výšce hory. Obecně platí, že se vzrůstající nadmořskou výškou se zvyšují srážkové úhrny. Průměrný roční úhrn srážek na Milešovce je ovšem pouhých 556 mm, zatímco jiné stanice se srovnatelnou výškou vykazují průměrně 800 – 900 mm za rok. Hlavní příčinou nízkých srážkových úhrnů je poloha hory ve srážkovém stínu Krušných hor.

Pro turisty je zpřístupněna vyhlídková věž, ze které se otevírají nádherné daleké výhledy do krajiny. Dvakrát ročně, většinou v březnu a září, se na observatoři koná den otevřených dveří.

Milešovka je skvělým typem na výlet nejen pro ty, kteří se zajímají o meteorologii, ale pro všechny milovníky přírody a krásných výhledů.

 

Zdroj informací:

ŠTEKL, J. a kol. (2005): Milešovka a milešovský region: historie, příroda, turistika, klima. Academia, Praha.

 

Autor článku i fotografie: Jan Kyselka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu