ZMĚNIT MÍSTO

Tento způsob zimy zdá se býti poněkud…..

11.01.2014

Tak si to shrňme. Blíží se polovina ledna, sníh najdete pomalu jen s lupou a to se ještě musíte vydrápat někam dost vysoko. Což o to, nevypadáme všichni aspoň jako sněhuláci s velikostí XXL, vidíme si do očí, které nám nezakrývá naražená čepice a dokonce si i rozumíme, neboť rty nejsou zachumlané v teplé šále. Rukavice jsou všude možně, jen ne na rukách a teplé ponožky, se kterými se babička pletla pod vánoční stromeček, se v ponožkovém klubku choulí někde ve skříni. K radosti mnohých, hlavně potom pánů, lze potkat v lednových dnech venku dámy v minisukních a jen lehkém svetříku.

Neradují se však jen pánové jaksi soukromě. Radují se i (hlavně) pánové profesionálně. Třeba ti z řad správy silnic. Teplé počasí jim šetří miliony. Tedy, rozumějte, ne přímo těm pánům, ale podnikovým rozpočtům. Silničáři nemusejí jezdit ve dne v noci a snažit se odklidit neodkliditelný sníh a tak se věnují levnějším a v této sezoně netypickým činnostem. Třeba prořezávají stromy. Výrazně proti současnému počasí neprotestují ani třeba provozovatelé Zoo. Zvířata mohou být díky teplu venku více, než je v lednu běžné a do zahrad přichází i více návštěvníků, než kdyby mrzlo až praštělo a zvířata se choulila v útrobách svých expozic. Zoologické zahrady také něco uspořily na výdajích za teplo a pracovníci se mohou věnovat už nyní údržbě, se kterou by jindy (možná, kdyby zbyly peníze) začali až na jaře.

 

Jenže jak to tak bývá, když se někdo raduje, jiný pláče. Asi aby byl svět v nějaké rovnováze. Extra teplé bundy a ještě teplejší boty zrovna na odbyt nejdou, svařáky nikdo moc nekupuje a nesváří a naleštěné dětské boby zůstávají nepoškrábané ve sklepích a v regálech obchodů. Do pláče ale je hlavně provozovatelům skiaerálů. Zlevňují, lákají na slevy, ale počítají ztráty. Inu, kde nic není, ani sněhové dělo nespustí. V řadě areálů udržují sjezdovky snad jen silou vůle, jinde jezdí jen pár vleků a některá střediska nerovný boj vzdala a zavřela. Doufají, že jen prozatím.

 

Spolu s nimi věří v bílé přívaly a vyšší návštěvnost i hoteliéři, majitelé horských restaurací a pensionů, zimních atrakcí. Všichni ti, kterým se tento způsob zimy zdá býti poněkud podivným. A pro ně drahým.

 

autor: Andrea Němcová

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu