ZMĚNIT MÍSTO

Souostroví Tonga zasáhla silná bouře, která zničila množství domů

12.01.2014

    Nuku'alofa (Tonga) 12. ledna (ČTK) - Tichomořské souostroví Tonga zasáhl v sobotu jeden z nejsilnějších cyklónů za několik desetiletí. Ničil domy, trhal střechy kostelů a usmrtil nejméně jednu osobu, uvedla dnes agentura AP s odvoláním na místní úřady. V některých oblastech bylo srovnáno se zemí až 70 procent všech budov, řekla Kalolaine Kavaefiafiová, mluvčí charitativní organizace Plan International.
   

 Tropickou bouři Ian doprovázel silný vítr o rychlosti až 287 kilometrů za hodinu. Místní úřady se nyní snaží zjistit, jak velké škody cyklón napáchal. Do nejvíce postižených míst vyrazily ihned dva hlídkové čluny námořnictva. "Je to opravdu špatné. Do večera si uděláme přesnější obrázek o tom, co se vlastně stalo," nechal se slyšel Leveni Aho z tamějšího úřadu pro výjimečné situace. Stav nouze stále platí ve dvou oblastech Ha'apai a Vava'u. Jedna osoba zemřela na ostrově Lifuka v oblasti Ha'apai, počet obětí ale může být ještě vyšší, protože s mnoha ostrovy nelze navázat telefonický kontakt, dodal Leveni Aho.
    Tonga, kterou tvoří 176 ostrovů, leží přibližně v polovině vzdálenosti mezi Austrálií a Tahiti. Na 36 obydlených ostrovech žije více než 100.000 obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu