ZMĚNIT MÍSTO

Předpověď počasí na následující dny s výhledem na víkend

14.01.2014

Zatímco ještě minulý týden většina prognostických meteorologicko-matematických modelů počítala s příchodem pravé zimy i do nížin, aktuálně je situace pro milovníky chladného období roku daleko pesimističtější. Měli bychom se dočkat srážek, které budou na horách většinou sněhové, v nížinách se však nejspíš bude jednat o kapalné skupenství, popřípadě srážky mrznoucí. Teploty by měly přes den šplhat nad bod mrazu a v noci se budou pohybovat v jeho okolí.

Tlaková níže Floora, která se nyní nalézá severozápadně od Británie, je spojena se zvlněnou studenou frontou, postupující od severozápadu, a v úterý by měla ovlivnit počasí i u nás. Za ní by k nám podle týdenní předpovědi ČHMÚ (z 13. ledna) měl přechodně proniknout chladnější vzduch od severu, již ve čtvrtek by se mělo prosadit teplejší jihozápadní proudění, které zřejmě přinese i inverzní ráz počasí. Ve středu by se nad námi měla přechodně nalézat nevýznamná oblast vyššího tlaku vzduchu.

                Počasí v úterý bude prezentováno oblačnou až zataženou oblohou, ke které se postupně od západu přidá déšť, déšť se sněhem, či mrznoucí déšť. Denní maxima se budou pohybovat v rozmezí 0 až 4 °C. Slabý jihovýchodní až východní vítr povane rychlostí 1 až 5 m/s. Do úterní 11:00 je také v platnosti výstraha ČHMÚ na ledovku, pro kraj Karlovarský, Liberecký, Plzeňský, Středočeský a Ústecký!

                Ve středu očekávejme zpočátku zataženo s deštěm, který může být ještě mrznoucí, již od středních poloh budou srážky přecházet do tuhého skupenství. Během dne by mělo od západu srážek ubývat a oblačnost se bude zejména v Čechách protrhávat. Noční minima budou v rozmezí 1 až -3 °C, nejvyšší denní teploty vyšplhají k 1 až 5 °C. Jihozápadní až západní vítr povane rychlostí 2 až 6 m/s, ale k večeru zeslábne a bude proměnlivý.

                Obloha ve čtvrtek bude oblačná až zatažená, přechodně i polojasná, k tomu se může vyskytnout občasný déšť. V noci může teplota vzduchu poklesnout na 0 až -4 °C, denní maxima budou v rozmezí 1 až 5 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr bude mít rychlost 2 až 6 m/s.

                Víkendové počasí by mělo být ve znamení oblačné až zatažené oblohy. Na horách a ojediněle i v nižších polohách by mělo vládnout skorojasno až polojasno. V místech s velkou oblačností není vyloučeno ani mrholení. Nejnižší noční teploty budou 3 až -2 °C, přes den mohou šplhat ke 2 až 7 °C.

 

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

http://www.ecmwf.int

  

autor: Václav Smolka

 

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu