ZMĚNIT MÍSTO

Studený vzduch se pomalu vlévá do Evropy

15.01.2014

Posledních několik týdnů bylo ve znamení nadprůměrných teplot, které přinášelo neměnné jižní proudění. Teplé období završily jarní teploty, kdy v úvodu ledna denní maxima místy atakovala hranici 13°C. Poté se trochu ochladilo, do ladovské zimy však máme stále daleko. A ani tento týden výraznou změnu nepřinese, celodenní mrazy prozatím nehrozí a vydatné celoplošné sněžení také ne. Prozatím počítejte s pochmurným počasím.

Teplo nebylo pouze u nás, ale také v severní a východní Evropě. I ve Skandinávii se odpolední hodnoty dlouhé týdny pohybovaly lehce nad bodem mrazu, v polární části povětšinou neklesaly pod -5°C. Také v evropské části Ruska panovalo neobvykle mírné klima s teplotami kolem bodu mrazu. Stejně jako u nás i zde došlo k poklesu teplot, na rozdíl od našich končin však bylo tamní ochlazení mnohem výraznější.

Do severní části evropského kontinentu se vrátilo průměrné lednové počasí s teplotami hluboko pod bodem mrazu. V dalších dnech bude do Skandinávie a především východní Evropy pronikat chladný vzduch ze severovýchodu, silné mrazy tak budou na sever i na východ od nás. S trochou nadsázky lze říci, že nás obklíčí zima. Hranice České republiky nicméně prozatím nepřekročí, ani start druhé poloviny stávajícího zimního období naší vlast bílou peřinou nepřikryje. Na druhou stranou je dosavadní počasí mnohem příjemnější než v ruském Jakutsku (cca 300 000 obyvatel), kde je o více než 30 stupňů chladněji.

Kdo ví, co si pro nás letošní rok ještě připravil.

 

autor: Kamil Sojka

fotografie: čtenářka slunečno.cz Jana Němečková

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu