ZMĚNIT MÍSTO

V jižní Austrálii hoří desítky požárů podnícených blesky

15.01.2014

   Canberra 15. ledna (ČTK) - Desítky lesních požárů, které v noci na dnešek zapálily blesky, hoří v jižní části Austrálie. Tuto oblast země sužuje vlna veder a hasiči varují, že se podmínky v následujících dnech ještě zhorší. Informovala o tom agentura AP.

 Hasičům se během noci podařilo dostat pod kontrolu většinu požárů ve státech Jižní Austrálie a Viktorie. V pátek se ale hasiči a úřady obávají zhoršení situace, protože meteorologové předpovídají silný vítr, který může požáry rozfoukávat.
    Od úterka zaznamenali hasiči ve státě Jižní Austrálie celkem 350 požárů, z nichž většinu zapálily blesky. Ve Viktorii to bylo více než 250 požárů rovněž převážně podnícených blesky.
    V Jižní Austrálii utrpěla žena popáleniny na rukou, když se snažila zachránit svůj dům. Ve Viktorii skončilo v nemocnici deset hasičů kvůli vyčerpání z vedra.
    Dnešek je druhým dnem z čtyřdenní vlny extrémního horka, kterou předpovídají meteorologové. V úterý teploty v metropoli Jižní Austrálie Adelaide vystoupily na 45 stupňů Celsia; absolutní rekord v tomto městě - 46,1 stupně Celsia - byl naměřen v roce 1939.
    I dnes mají v Jižní Austrálii a Viktorii stoupat teploty k 45 stupňům. To platí i pro hlavní město Viktorie Melbourne, kde dnes kvůli vedru prořídly davy diváků v hledišti tenisového turnaje Australian Open. Hráči se mezi hrou chladí sáčky s ledem na hlavě a krku, a stěžují si na hrozné podmínky.

 

foto: pro slunečno.cz neznámý autor

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu