ZMĚNIT MÍSTO

Ochlazení skiareálům pomohlo jen mírně, mnoho vleků je zavřených

16.01.2014


    Praha 16. ledna (ČTK) - Ochlazení v uplynulých dnech mírně pomohlo provozovatelům lyžařských areálů. Mohou vyrábět technický sníh, a o víkendu by se tak mohly rozjet některé vleky, které minulý týden stály. Situace však ani zdaleka není ideální, mnoho sjezdovek zůstane i přes zlepšení podmínek zavřených. Zejména některé areály v nižších polohách dokonce zvažují, že letošní sezonu úplně vypustí.

    Sněhová děla jedou naplno například v Krkonoších. Ve SkiResortu Černá hora - Pec umožní technický sníh provoz na sjezdovce Protěž, ve Špindlerově Mlýně zasněžují modrou sjezdovku a Hromovku ve Svatém Petru, na Medvědíně nabízí dobré podmínky červená sjezdovka. V Harrachově jsou k dispozici více než dva kilometry na červené sjezdovce na Čertově hoře, o víkendu by mohla být v provozu i modrá sjezdovka na Rýžovišti. Lyžovat se ale příliš nedá v Rokytnici nad Jizerou, jezdí jen menší areály, Studenov a Horní Domky čekají na větší mrazy.
    Ochlazení umožnilo zasněžování v Říčkách v Orlických horách, kde je v provozu červená sjezdovka. O víkendu mohou lyžaři zamířit i do Čenkovic, Červené Vody nebo Dolní Moravy na Orlickoústecku, které hlásí částečný provoz.
    Jizerské hory lyžaře příliš nepotěší. Dobře je na tom jen Severák v Hraběticích, kde jezdí čtyři vleky. Jezdit se dá také na červené sjezdovce na Tanvaldském Špičáku, je na ní ale v průměru 22 centimetrů sněhu. Na Ještědu nad Libercem je sněhu ještě méně, provozovatel se alespoň pokusí připravit 400metrovou červenou sjezdovku F10.
    V Krušných horách nabízí nejlepší podmínky zřejmě Klínovec, jemuž pomáhají zásoby sněhu z počátku sezony. Ochlazení pomohlo i areálu Neklid na Božím Daru, který by se mohl rozjet v pátek. Omezený provoz chystá také Bublava a areál Snowhill v Mariánských Lázních.
    Pár centimetrů sněhu připadlo na Šumavě, na Špičáku leží asi 35 centimetrů a lyžuje se na dvou sjezdovkách. O víkendu nabídne i večerní lyžování. Nejvíce kilometrů sjezdovek ze šumavských areálů nabízí Lipno - téměř šest kilometrů. Dobré podmínky hlásí i Kvilda, Zadov nebo Horní Vltavice. Několik menších areálů na Šumavě ale v provozu stále není, špatný je i stav běžeckých tratí.
    Na Vysočině mohou lidé lyžovat na sjezdovkách Harusův kopec u Nového Města na Moravě, na Šacberku u Jihlavy a na Křemešníku u Pelhřimova. Pokud noční teploty budou ještě jednou dost pod nulou, otevře se i sjezdovka v Novém Jimramově. Řada sjezdovek na Vysočině ovšem letos ještě neotevřela a správci zvažují, že sezonu už vypustí.
    Také vlekaři v Beskydech čekají na ochlazení. Částečně jezdí areál Ski Bílá a Ski Mezivodí, mimo provoz ale stále zůstává jinak hojně navštěvovaný areál v Mostech u Jablunkova. V Jeseníkách jsou nejlepší podmínky v nejvýše položeném středisku na Ovčárně, kde udávají na svazích až 70 centimetrů sněhu. Lyžovat se dá například v Koutech, na Kopřivné v Malé Morávce či v Branné, areály ale většinou nejsou v plném provozu.
    Ve Zlínském kraji obnovil provoz ski areál Razula ve Velkých Karlovicích a v pátek se zřejmě opět rozjede vlek i ve Stupavě na Uherskohradišťsku. Ve středních Čechách se bude o víkendu lyžovat pouze v Chotouni u Prahy a na Monínci u Sedlce-Prčice.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu