ZMĚNIT MÍSTO

Sněhové království na Pustevnách letos bude bez sněhových soch

16.01.2014

    Pustevny (Vsetínsko) 16. ledna (ČTK) - Letošní ročník sochařského sympozia Sněhové království na Pustevnách v Beskydech bude zcela bez sněhových soch. Pořadatelé vzhledem k vysokým teplotám nebyli schopni zajistit ani technický sníh, sdělil dnes ČTK pořadatel Miroslav Hrabal. Od minulého víkendu jsou tam však k vidění ledové sochy.

    Pořadatelé odvolali výrobu sněhových soch už minulý víkend, kdy na Pustevnách pracovali profesionální sochaři, vzhledem k podmínkám vznikly jen ledové sochy. Hluboce zmrazenému ledu teplé počasí nevadí, umělci pracovali ve velkokapacitním stanu. Organizátoři sympozia však doufali v to, že tento víkend připraví sníh na sochy, které budou tvořit školní týmy.
    "Vzhledem k mimořádnému počasí se v sobotu 18. ledna uskuteční soutěž škol v náhradním režimu. Školy budou mít malířské desky, 'plátna' rozměru plánované sochy 170 krát 120 centimetrů. Na těchto plochách nakreslí jejich původně plánované sochy," uvedl Hrabal.
    Devět ledových soch v ledové galerii bude na Pustevnách k vidění až do 26. ledna. Sněhové království se letos koná 16. rokem. Nejúspěšnější sochou letošního ročníku bylo o víkendu zvoleno dílo nazvané Čapí žena aneb Babišovo kříž. Jejím autorem je Petr Fidrich z jihočeského Boršova nad Vltavou, který kromě hodnocení odborné poroty uspěl i mezi sochaři. Sympozia se letos zúčastnilo 19 sochařů, sedm z nich přijelo z Polska.
    Akce každoročně láká tisíce lidí. V dosavadních ročnících bylo vytvořeno přes 180 soch, na jejich tvorbě se podílelo 110 profesionálních výtvarníků z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska. Sochy si prohlédlo na 170.000 lidí.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu