ZMĚNIT MÍSTO

Víkendová předpověď s výhledem do dalšího týdne

16.01.2014

  Zatím si stále můžeme užívat mírné zimy, která zatím ani na horách nepřinesla příliš sněhových vloček, což dokumentuje i nejvyšší hodnota sněhové pokrývky na profesionálních meteorologických stanicích ČHMÚ (16. ledna 2013 v 7 hod. SEČ), kterou je 23 cm na Šeráku (1328 m n. m.). Co se týče výrazné změny počasí, budeme si zřejmě muset ještě nějaký čas počkat, jelikož by se mělo o víkendu mírně oteplit. Na začátku dalšího týdne můžeme sice čekat ochlazení, ale nebude se jednat o velké poklesy teplot.

               Dnes, 16. ledna 2013 ve 12 hod. UTC, bylo nad Českem převážně oblačno až zataženo, v Čechách se k tomu vyskytoval občasný slabý déšť, v nejvyšších polohách se jednalo o sněžení. V horských oblastech byla zaznamenána mlha, která byla díky teplotám pod bodem mrazu většinou mrznoucí. Teploty se pohybovaly převážně v rozmezí od 2 do 6 °C, na jižní Moravě a v severozápadních Čechách jen okolo 0 °C. Vítr vanul převážně z jižních směrů rychlostí 2 až 6 m/s, na jižní Moravě a v severozápadních Čechách vládlo i bezvětří, naopak na horách se jednalo o průměrné rychlosti až 15 m/s.

                Rozložení teplot nad Evropou nám napovídá, že se zde neudávají příliš razantní změny. Nejchladnější oblasti najdeme stále ve Skandinávii, kde stanice naměřily teplotu vzduchu jen -25 °C. Opačně je tomu na jihu, a zejména jihozápadě, jelikož se teploty šplhají k příjemným 15 °C.

                Severozápadně od Británie se aktuálně nachází tlaková níže, která má velmi málo skloněnou svou vertikální osu (čára, spojující středy tlakové níže ve výškových hladinách), a proto se nebude horizontálně téměř vůbec pohybovat, ale bude se postupně vyplňovat. Její frontální systém zvlněné studené fronty zasáhne od západu i naše území, a to pravděpodobně v noci ze čtvrtka na pátek a v pátek. V následujících dnech by se mělo obnovit teplé jihozápadní proudění související s čelní stranou brázdy nízkého tlaku vzduchu.

                Páteční počasí bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy s místním slabým deštěm, který se bude vyskytovat zejména v Čechách. Na východní polovině půjde spíše o ojedinělé srážky. Večer a v noci by se mohla oblačnost na západě přechodně protrhávat až na polojasno. Maximální teploty se vyhoupnou k 1 až 5 °C, na severovýchodě až k 7 °C. Slabý jižní až jihovýchodní, na východě jihozápadní vítr bude mít rychlost 1 až 5 m/s.

                V sobotu očekávejme inverzní ráz počasí, a tedy v nižších polohách zataženo nízkou oblačností nebo mlhami, na horách a ojediněle i v nižších polohách i polojasno. Odpoledne od jihozápadu přibývání oblačnosti s ojedinělým deštěm na východní polovině. Noční minima klesnou na 0 až -4 °C a denní maxima budou v rozmezí 2 až 6 °C, na jihovýchodě až k 9 °C. Vítr bude zpočátku proměnlivý do 3 m/s, později východní až jihovýchodní s rychlostí 2 až 6 m/s, na jihu Moravy, Vysočině a západních Čechách s nárazy až 15 m/s.

                Oblačno až zataženo nízkou oblačností nebo mlhami, přechodně i polojasno, bude i v neděli. K tomu se vyskytne i občasný déšť, zejména na Moravě. V noci klesnou teploty na 0 až 4 °C, přes den očekávejme 4 až 8 °C, na jihovýchodě až 10 °C. Východní až jihovýchodní vítr povane rychlostí 2 až 6 m/s, na jihu Moravy a Vysočině s nárazy až 15 m/s.

                Začátek týdne bude oblačný až zatažený s občasným deštěm, který bude postupně ve vyšších polohách přecházet ve srážky smíšené nebo sněhové. Noční minima budou klesat k 1 až 6 °C, postupně okolo 0 °C, denní maxima budou 3 až 8 °C, později 1 až 6 °C.

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

http://www.ecmwf.int

autor: Václav Smolka

foto: pro slunečno.cz Zdeněk B.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu