ZMĚNIT MÍSTO

Požáry v Austrálii mají první oběť, tisíce lidí opustily domovy

17.01.2014

  Melbourne (Austrálie) 17. ledna (ČTK) - Lesní požáry živené úpornými vedry v jižní Austrálii mají svého prvního mrtvého. Tisíce dalších lidí musely opustit své domovy. Oblast zažívá teploty přesahující 40 stupňů Celsia a situaci dnes komplikuje také silný vichr. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na australské hasiče.
    Ve státě Viktorie hoří 70 různých požárů, z nichž většinu zažehly blesky. Polovina z nich se přitom vymyká kontrole, citovala agentura DPA hasiče. Agentura AP s odvoláním na místní policii napsala, že 12 ohňů bylo založeno úmyslně.

    Nejzuřivější z požárů spaluje zemi v severní části pohoří Grampians, které se nachází asi 250 kilometrů západně od Melbourne a jehož národní park přitahuje v nynější australské letní sezoně množství turistů. Shořelo tam již 41.000 hektarů porostu, zničena či poškozena byla řada domů a z tohoto území je také hlášen jeden mrtvý. Tělo ženy bylo nalezeno v jejím domě ve městě Roses Gap.
    Australské úřady dnes ráno vyzvaly k evakuaci z ohrožených míst v obavě ze změny směru větru a bouřek, které by mohly podmínky dále zhoršit a donutit hasiče přerušit práci a zanechat obyvatele bez pomoci. "Očekáváme zde v příštích hodinách silný jižní vítr, který by mohl zhoršit podmínky a způsobit další šíření ohně," uvedla mluvčí hasičů státu Viktorie.
    Situace ve státě Viktorie je nejhorší od roku 2009, kdy lesní požáry usmrtily 173 lidí a zničily více než 2000 domů.
    Vedra zkomplikovala také průběh tenisového šampionátu Australian Open, kde byly odloženy západy na otevřených kurtech do podvečerních hodin. Konat se mají navíc pod krycí plachtou.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu