ZMĚNIT MÍSTO

Neděle bude spíše připomínat jaro

18.01.2014

S tímto týdnem skončila první polovina letošní zimy a také měsíc leden vstoupil do své druhé poloviny. Zima má přesto stále dovolenou a sníh, který v minulých dnech na horách napadl, nejspíše v dalších dnech vzápětí rychle zmizí. Stručně řečeno, rozložení tlakových útvarů bude podobné jako v předešlých dlouhých týdnech – západní část Evropy bude pod vlivem oblasti nízkého tlaku vzduchu, zatímco na východe bude převládat anticyklonální situace. Tlaková výše se v těchto dnech zdržuje také nad Skandinávií.

Jinými slovy, o víkendu k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu/jihu. Nejtepleji bude v neděli, kdy se nejvyšší denní teploty místy vyhoupnou nad jarních 10°C. K „jarní dokonalosti“ bude scházet vymetená obloha bez mráčku, teploty sice budou vysoko, na většině území je však třeba počítat s velkou oblačností. Nejlíp by na tom měla být východní polovina České republiky, kde by také mělo být největší teplo.

Jarní počasí uprostřed ledna ale nebude tématem jen u nás či na Slovensku, teplý závěr týdne bude i v Itálii a prakticky na celém Balkánském poloostrově, kde se také naplno projeví teplé proudění. Chorvatský Dubrovník by se měl dočkat teplot kolem 16°C, podobně na tom bude srbský Bělehrad. Jinak by rtuť teploměru měla zůstávat okolo 13°C. Nejtepleji bude na Krétě, a to až 20°C.

Příští týden by se mělo ochladit a naše vlast by měla ležet na rozhraní vzduchových mas, zima ale nejspíše nezvítězí. No jedna věc zůstává nadále jistá – neustálý mráz a silná vrstva sněhu i v nejnižších polohách je stále pasé.    

 

text a foto: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu