ZMĚNIT MÍSTO

Nic není jako dřív. Počasí a přírodu nevyjímaje

18.01.2014

Nedávno jsme se scházeli u vánočních stromků a už za sebou máme téměř tři týdny letošního roku. Za dalších sedm dní již bude pomalu končit leden, následovat bude krátký únor a je tu březen, v meteorologii i astronomii začátek jara. Tedy, dalo by se říci, že jen v astronomii. Co se počasí týče, letošní rok prozatím přinesl všechno možné, jen ne průměrnost.

Pokud se příroda bude řídit heslem „jak na nový rok, tak po celý rok“, čekají nás časté inverze, mlhy a žádný sníh. O stávající prazvláštní zimě se stále diskutuje, není to však žádným překvapením. Ne že by se jinak nic nedělo, ale podzim zkrátka obvykle netrvá 5 měsíců. Ba co víc, pravdou je, že od 1. září loňského roku se víckrát ozvalo jaro než zima. Jen si to vezměte – konec října přinesl až 24°C, úvod listopadu až 18°C ale leden již přinesl i 15°C. Naproti tomu zima o sobě dala vědět pouze jednou – po přechodu tlakové níže Xaver, kdy napadl sníh téměř na celém našem území.

Spousta vleků tak stojí, na svazích je často k vidění tráva či bláto namísto bílé peřiny a spousty lyžařů. V nižších polohách pak některá vegetace začala kvést a někde již dokonce spatříte sněženky. V lesích zase narazíte spíše na houby než na sněhové kopule.

V předešlých návštěvách jara se také objevil i nějaký ten hmyz, sami musíte uznat, že masařka se prostě k polovině zimy vážně nehodí. Kdysi lednové (a ledové) dny „zdobily“ vrány, v současnosti je očividně vystřídaly masařky a jiní malí (a otravní) okřídlenci. Ani s vrabci se již nesetkáte v takové míře jako v minulých dobách. Příroda se mění, k lepšímu to ale pravděpodobně nebude. Otázkou je, jak moc velký podíl na tom má lidstvo…

Rok 2014 je zatím rokem plným rozmarů počasí. Silné mrazy začátkem úvodního měsíce roku zasáhly USA, především východní pobřeží. Sníh se dostal také na blízký východ a dokonce i na sever Afriky. Austrálii naopak sužovala častá vedra, která v posledních dnech proslavil především tenisový Australian Open. Indický oceán za poslední týdny vyprodukoval řadu silných cyklónů, ve většině případů se navíc vytvořili dva najednou.  Je to prostě divoké.

Jak se říká, nic není jako dřív. Přírodu a počasí nevyjímaje.

 

Text: Kamil Sojka

Foto: pro slunečno.cz neznámý čtenář

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu