ZMĚNIT MÍSTO

K Novému Zélandu směřuje tropická bouře, tedy její zbytek

19.01.2014

Je tomu zhruba týden, co se nad tichomořským rájem nacházel silný cyklón Ian. Ten se zformoval východně od státu Fidži a část jeho území okrajem zasáhl, v té době byl však ještě ve stádiu tropické bouře. Teprve při svém postupu na jihovýchod začal systém výrazně zesilovat, až nakonec s větrem přesahující rychlost 250 km/h dosáhl vrcholu, který definuje Saffirova-Simpsonova stupnice. Cyklón Ian v plně síle zasáhl jediné a poměrně hustě osídlené území, které mu stálo v cestě – Tongu. Nejhůře na tom byla její severní část, konkrétně souostroví Vava’u včetně tamního šestitisícového „velkoměsta“ Neiafu.

V podobných zeměpisných šířkách, jen o několik stovek kilometrů dále na západ, se před několika dny zformovala tropická bouře June. Místem jejího zrození bylo Korálové moře, konkrétně pak oblast mezi Šalamounovými ostrovy a Novou Kaledonií. Právě přes druhý jmenovaný kout naší planety tropická bouře přešla, na rozdíl od předešlé situace však bouře nijak výrazně nezesílila a ostrov s cca 250 000 obyvateli tak bičoval vítr „pouze“ o rychlosti kolem 70 km/h.

Bouře již sice ztratila stabilitu a nikdy již nedosáhne na status cyklónu, vzniklá oblast nízkého tlaku vzduchu ale bude dále postupovat jihovýchodním směrem a zasáhne Nový Zéland, zejména pak Severní ostrov, na kterém leží největší novozélandské město Auckland. Ostrovany tak čeká deštivý úvod druhé poloviny letního období. Přestože by se místy mělo jednat o poměrně vydatné srážky, žádná velká pohroma nehrozí. Trochu nepokoje tak zažijí zejména ti, co žijí poblíž toků. Pochmurné počasí by měly doprovázet teploty přesahující 20°C.

Autor: Kamil Sojka

Foto: pro slunečno Pavel.44

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu