ZMĚNIT MÍSTO

Jak zimují netopýři

20.01.2014

Netopýrů, žijících volně v přírodě, je na světě přes tisíc druhů. V České republice je známo 27 druhů. Ne všichni se ale řadí mezi noční tvory. Liší se od sebe způsobem života i chováním. Převážná většina netopýrů se živí hmyzem nebo hlodavci, další pojídají ovocné plody a jiní milují nektar z květů. Netopýři, podobně jako některé druhy ryb, například delfíni a někteří ptáci a savci, se orientují pomocí takzvané echolokace, která funguje podobně jako radar. Ta jim umožňuje orientovat se v prostoru zejména v noci. Když netopýři vydávají hlasové signály, na základě jejich ozvěny pak určují svoji pozici i rozmístění a tvar překážek.

Pro přežití zimy potřebují úkryt se stabilní teplotou v rozmezí 2 až 10 stupňů nad nulou a vlhkostí. To znamená ne příliš studené, ani příliš teplé zimoviště. Ideální jsou jeskyně, opuštěné podzemní štoly, sklepy nebo tunely, ve volné přírodě nacházejí netopýři úkryty ve skalách, dutinách stromů, na půdách a v podkroví vesnických stavení, kde hledají i potřebný klid.

Během hlubokého zimního spánku se jim zpomalí metabolismus a dech, a sníží se i jejich tělesná teplota. Ta se v zimě pohybuje kolem dvou až čtyř stupňů Celsia. Aby netopýři přečkali zimu bez potravy, čerpají energii z podkožních zásob tuku. Pokud netopýra ohrozí tuhá zima a mráz, probudí se a změní stanoviště.

Podle odborníků je výběr nejvhodnějšího zimoviště doslova otázkou přežití. Nedávná zjištění ukázala, že důležitým prvkem je přitom sociální tradice neboli soudržnost netopýrů. Aby s úspěchem přežili zimu, sdělují ostatním, partnerům a potomstvu, kde jsou nejvhodnější místa pro přezimování. Mláďata pak sledují dospělé jedince a následují je. Podle výzkumů, které probíhají zejména v posledních letech, nejsou ale ještě sociální vztahy netopýrů do důsledku prozkoumány. Bylo ale zjištěno, že si vytvářejí pevné vazby na místa, kde během celého roku přebývají i na zimní  úkryty. Vytvářejí tak letní kolonie a zimoviště.

 

Když si netopýři vyberou ke spánku nevhodné místo, například různé spáry a štěrbiny v panelových domech, může se stát, že se v důsledku mrazu, anebo naopak proudění teplého vzduchu, vzbudí a začnou hledat vhodnější úkryt. Ti, kteří přebývají ve městech na sídlištích, ve škvírách panelových domů, mohou snadno vlétnout otevřeným oknem nebo ventilačkou do bytu. V takovém případě se nesnažte netopýra chytit, ale raději zavolejte odbornou pomoc. Do té doby ho nechte o samotě a v klidu. Odchyt zajistí pracovníci záchranné stanice živočichů nebo policisté, kteří jsou k podobným úkonům vyškoleni. Nesnažte se v žádném případě netopýra vyhnat, zvlášť pokud je mráz. Ztratil by tak energetické zásoby a zahynul by. Zavolat v těchto případech můžete nejbližší záchranou stanici živočichů, Svaz ochránců přírody nebo linku SOS pro netopýry, která má telefonní číslo 731 523 599. 

Všechny druhy netopýrů v ČR jsou přísně chráněny zákonem, neboť jsou kriticky ohroženým druhem. Chráněna zákonem jsou i netopýří stanoviště.

V důsledku zásahu civilizace dochází na některých místech světa k zániku původní vegetace, a tím i k vymírání živočišných druhů závislých na daném prostředí. To se týká i netopýrů a jejich blízkých příbuzných, kaloňů, kteří společně patří mezi savce řádu letounů. Liší se od sebe tvarem hlavy a vizáží. V německy mluvících zemích se těmto létajícím savcům říká Flughund neboli létající pes a v angličtině Flying Fox, létající liška.

Kaloni se od netopýrů liší tím, že nemají echolokaci, která umožňuje orientaci v prostoru. Živí se převážně plody, zejména měkkým tropickým dužnatým ovocem jako je mango, fíky, kivi, banány nebo hrozny. Jiní mají rádi nektar a přenášejí na čumáčku z květu na květ pyl. Jejich slabé zadní končetiny se silnými drápky jim umožňují odpočívat zavěšeni hlavou dolů, zabaleni do křídel.

Netopýři i kaloni jsou často považováni za tajemné noční tvory. Od ostatních savců se liší tím, že létají a mají blanitá křídla, protažená mezi končetinami a ocasem. Zazimování netopýrů, kteří nejchladnější období roku prospí, zajímá i mnohé odborníky. Například na Šumavě žije 18 druhů netopýrů a na některých místech probíhá i jejich sčítání.

 

text a foto: Běla Nedorostová

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu