ZMĚNIT MÍSTO

Mimořádně teplá zima v Podyjí připomíná spíše jaro

20.01.2014

    Znojmo 20. ledna (ČTK) - Současná mimořádně teplá zima v Národním parku Podyjí na Znojemsku připomíná spíše jaro. Kvetou v něm prvosenky a sedmikrásky, líhnou se komáři a ze zimního spánku se probouzejí netopýři. Příroda se chová, jakoby nebyl leden, ale duben, řekli dnes ČTK pracovníci správy parku. Teploty v Podyjí přes den šplhají k deseti stupňům Celsia. Pokud ale přijdou mrazy, mohly by rostlinám i živočichům uškodit.

    V ČR se očekává v nadcházejících dnech prudké ochlazení. Mrazíky přitom podle meteorologů mohou postihnout i Podyjí. Tato oblast Znojemska se s nimi může potýkat především o víkendu.
    Návštěvníci mohou nyní v Podyjí najít na trávnících kvetoucí sedmikrásky, na skalách objeví mochny a v údolích i prvosenky - které podle legendy odemykají jaro. Pupeny lip, vrb či olší se nalévají, na javorech už prosvítá zeleň budoucích lístků.
    Na své si přijdou i houbaři. Kromě Jidášova ucha rostou ohnivce, a to letos o dva měsíce dříve, než je obvyklé. Podle odborníků se líhne překvapivě mnoho různého hmyzu. Patří k němu píďalky, mouchy a komáři. První lednovou neděli pozorovali v centrální části parku u Ledových slují hejno pakomárů.
    Jaro předčasně vítají svým zpěvem kosi, červenky, brhlíci. Někteří tažní ptáci stále neodletěli za teplem. Místy je možné pozorovat například drozdy nebo v mnohem větší míře pěnkavy. Teplo probudilo ze zimního spánku v podzemí také netopýry.
    Ptáci se ale podle odborníků mohou při ochlazení vyčerpat z předčasných námluv nebo nemusí při nástupu náhlých mrazů najít dostatek potravy k vytvoření zásob pro odlet.
    Rašící stromy ztrácí pevné ochranné šupiny a obnažené pupeny mohou být poškozeny v následných mrazech. Byliny se kvetením vyčerpávají, kromě zmrznutí u nich hrozí, že vytvořená semena spadnou na zmrzlou půdu, kde budou zničena suchem či mrazem. Proto správa parku upozorňuje, že současná jarní podoba zimy v Podyjí může pro park při ochlazení znamenat velké potíže.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu