ZMĚNIT MÍSTO

Jižní pól a pubertální sen

20.01.2014

Než jsem začala psát tento článek, přemýšlela jsem, jaké jsem asi tak měla v 16 letech zájmy a plány. Bavit se, bavit se a bavit se. Něco se naučit, někam se podívat, ale myslím, že to byli spíš kluci, šminky, drby s holkama. Prostě obyčejná puberta. Určitě jsem ani na vteřinu nesnila o tom, že bych svůj batoh, ve kterém jsem na internát vozila čisté prádlo a dobré jídlo a zpátky domů špinavé prádlo a špinavé nádobí, napěchovala teplým oblečením a sušeným masem a vyrazila na jih. Hodně na jih. Až na pól.

To šestnáctiletý Brit má úplně jinou pubertu. Vysnil si, že se stane nejmladším člověkem v historii, který na lyžích dobyde jižní pól. A stalo se. Lewis Clarke byl na cestě 48 dní, odolával teplotám minus čtyřicet stupňů pod nulou, jeho trasa byla dlouhá 1100 kilometrů. Nevím, jak se to přihodí, že si teenager stanoví takový cíl a co víc, nejen že si ho stanoví, ale on ho i naplní. Udělá vše pro to, aby to dokázal, podívejte se zde. Nezastaví ho zlomená lyže, puchýře, nepohodlí, mráz. Zaslouží si obdiv, údiv a respekt

 

Došel na místo, kde se obtížně dýchá, měl z vysoké nadmořské výšky kašel, ale uspěl. Jižní pól (2835 m.n.n.) byl poprvé dobyt 14. prosince 1911 norskou expedicí Roalda Amundsena. Za dalších 102 let tudy prošlo mnoho lidských nohou, s lepším i horším vybavením, v lepší i horší kondici. Ale jen Amundsen byl první a to překonat nelze.

 

Jiné rekordy jsou překonatelné a překonávané. Šestnáctiletý Lewis Clark svým počinem sebral rekord o dva roky starší Kanaďance Sarah McNairová Landryové, která byl na jižním pólu do té doby nejmladší.  Jižní pól ale může být i dobrým důvodem pro charitativní počin. Loni před vánočními svátky okusil jeho mráz i britský princ Harry. Pochod na pomoc válečným invalidům, kterého se účastnil, pořádala organizace Walking with wounden (Jdeme se zraněnými). Kolem vánoc tam vůbec bylo rušno. Krátce po Štědrém dnu na jižní pól dojela Maria Leijerstam jako první žena na trojkolce. V té době dobyli pól také dva Češi, Josef Šimůnek a Štěpán Bečvář.

 

Další je budou následovat. Krásných a zajímavých míst je na světě nepočítaně. Jižní pól je jen jeden, i proto bude vždy přitahovat dobrodruhy, rekordmany a třeba i následovníky prince Harryho s cílem přitáhnout pozornost sponzorů k potřebným. Proč ne. I kdyby tam ale šlechtic s modrou krví nedošel a výprava by skončila kousek od pólu, nevadilo by to.

Někdy i cesta je cíl. I když šestnáctiletý rekordman Lewis Clarke by se mnou možná nesouhlasil.

 

autor: Andrea Němcová

 

 

 


 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu