ZMĚNIT MÍSTO

Čtvrtý týden roku 2014 z pohledu předpovědi počasí

20.01.2014

Maximální teploty posledních dnů šplhaly zejména na jihovýchodě až k 15 °C, což se zimou, pomineme-li datum nacházející se v tomto ročním období, nemá opravdu nic společného. Matematické modely poskytující výstupy, které se zpracovávají při předpovědi počasí, většinou počítají se změnou, která by mohla přinést ráz počasí blížící se mnohem více průměru. Postupně by se měly sněhové vločky ukázat i v nejnižších polohách a zřejmě se vyskytne i více míst s celodenním mrazem.

                Dnes, 20. ledna 2013 ve 12 UTC, panovalo nad Českem zataženo, na většině území se také vyskytovaly srážky, které byly i na horách v kapalném stavu. V Čechách se jednalo většinou o mrholení, na Moravě a ve Slezsku zase o déšť. Převažovala dohlednost do 5 km. Teploty se pohybovaly v rozmezí od 4 do 8 °C. Východní až severovýchodní vítr vál na Moravě a ve Slezsku rychlostí 2 až 6 m/s, v Čechách byl vítr severní až severovýchodní s rychlostí 1 až 5 m/s.

                V části Evropy, která se nachází na sever, severovýchod a částečně i severozápad od Česka byly dnes, v 18 UTC, teploty pod bodem mrazu, ve Skandinávii dokonce až -32 °C, v evropské části Ruska okolo -15 °C. Západně od nás se teplota pohybovala okolo 5 °C. Nejtepleji měli tou dobou na jihovýchodě, a to až 17 °C v Řecku.

                Jižně od našeho území se nachází tlaková níže, která o víkendu zasypala zejména italskou část Alp bohatou sněhovou nadílkou. Tato tlaková deprese by se měla postupně vyplňovat a přesouvat k východu až severovýchodu. S ní také souvisí frontální systém, který by se měl zpočátku zdržovat nad naším územím. Po zadní straně zmíněné níže k nám bude proudit chladný vzduch od severovýchodu až východu. Později by se měla dostat ke slovu i oblast vyššího tlaku vzduchu, lokalizována aktuálně nad Ruskem a Pobaltím.

                V úterý by nás mělo čekat hodně oblačnosti se srážkami. Bude zataženo, na většině území s deštěm či přeháňkami, které budou postupně od západu přecházet nejprve nad 800 m n. m., později i nad 400 m n. m. ve srážky smíšené či sněhové. Večer by měla jejich intenzita slábnout. Maximální teploty očekávejme 0 až 4 °C, na jihovýchodě až 7 °C. Vítr bude severní až severozápadní v jižních Čechách až západní a na východě severovýchodní 2 až 6 m/s. Pro úterní 2 až 11 hodinu je vydána výstraha na ledovku, která se může vyskytnout na severní polovině Česka.

                Středeční počasí nás přivítá oblačnou až zataženou oblohou s doznívajícím sněžením, pouze v nejnižších polohách se bude jednat o srážky smíšené. Oblačnost se může večer částečně protrhávat. Noční minima budou 0 až -4 °C, denní maxima budou šplhat na -1 až 3 °C. Severozápadní vítr, který se bude během dne stáčet na severovýchodní až východní, povane rychlostí 1 až 5 m/s.

                Čtvrtek by měl být oblačný s občasnými sněhovými přeháňkami. Na východě může být až polojasno. Nejnižší noční teploty budou -1 až -5 °C, při zmenšené oblačnosti na sněhové pokrývce až -9 °C. Denní maximální teploty očekávejme -2 až 2 °C. Slabý vítr východních směrů do 4 m/s.

                Víkend by měl být převážně polojasný až oblačný s ojedinělými sněhovými přeháňkami či slabým sněžením. Noční minima v rozmezí -1 až -6 °C, při vyjasnění na sněhové pokrývce až -9 °C, přes den teploty vyšplhají na -3 až 2 °C.

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

http://www.ecmwf.int

 

Václav Smolka

Dne 20. 1. 2014

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu