ZMĚNIT MÍSTO

USA čeká další mrazivá epizoda

21.01.2014

Před nemnoha dny zejména východní pobřeží Spojených států amerických zasáhly silné mrazy a také vydatné sněžení. V té době u nás pokračovalo mírné klima, kdy denní maxima zůstávala poměrně vysoko nad bodem mrazu. Zatímco u nás jste tak místo na lyžích mohli obdivovat horskou krajinu z horského kola, v New Yorku, který leží na stejné zeměpisné šířce jako sever Portugalska, byste si bez teplého oblečení a silných rukavic ani neškrtli. Teploty zde totiž klesaly i pod -15°C, k tomu připadlo 18 cm sněhu. Po přechodném (a výrazném) oteplení ještě následovalo další ochlazení, tentokrát již však nebylo tak silné a nebylo doprovázené přívaly sněhu.

Zdá se, že tento týden se zima i u nás probudí k životu. Po dlouhých týdnech připomínajících spíše podzim či dokonce jaro nás čeká ochlazení a mělo by panovat počasí typické pro leden, jinými slovy se zima nakonec přeci jen ozve. Pokles teplot ale nečeká pouze oblast střední Evropy, také za velkou louží se ochladí, a to mnohem citelněji než u nás.

USA totiž čeká další závan arktického vzduchu, podobě jako v první polovině ledna. Stručně řečeno – východní části severoamerického kontinentu bude vévodit oblast nízkého tlaku vzduchu, zatímco té západní části oblast vysokého tlaku vzduchu. Po přední straně anticyklóny a zadní straně cyklóny začne zejména do severovýchodní části USA proudit velmi chladný vzduch z arktických oblastí. Mrazivé počasí by mělo začít v úterý a pravděpodobně zde nějaký ten den setrvá. O víkendu by se sice mělo oteplit, vzápětí by se ale příliv ledového vzduchu měl obnovit.

Nejen v New Yorku se tak opět dočkají velmi nízkých teplot, které budou klesat pod – 10°C. Nejvíce sněhu by pak mělo připadnou v oblasti Velkých jezer, a to právě díky vodním plochám. Velmi studený vzduch totiž bude narážet na teplejší vzduch, který produkují jezera, což povede k častějšímu výskytu srážek, které budou díky nízkým teplotám sněhové. Nejtepleji by pak mělo být v Kalifornii, kde bude počasí stále pod taktovkou tlakové výše, která nepřipustí žádné srážky. V západoamerickém státě tak bude pokračovat sucho a nejvyšší denní teploty polezou i přes 20°C.  

 

Autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu