ZMĚNIT MÍSTO

10 způsobů, jak vyhnat kuny z motoru

23.01.2014

   Jakmile se ochladí a přijdou mrazy, začnou kuny skalní vyhledávat teplo. Jejich oblíbeným místem jsou, bohužel, i motory právě zaparkovaných automobilů. Tam si pak pochutnávají na všem, co je kolem nich. Nejraději mají kabely.  Nepohrdnou ale ani protihlukovou výplní kapoty. Je to sice trochu zvláštní, pokud vezmeme v úvahu, že se běžně živí hlavně hlodavci, ovocem, vajíčky a drůbeží, ale je to tak.

Osobní zkušenost naší rodiny je s kunami dost bolestivá. A drahá. Na vesnici, kde žijí moji rodiče, kuny v loňské zimě rozkousali kabeláž v autě mého tatínka, pak se dali do „dobrot“ v autě mé maminky, ušetřen nezůstal ani bratr se svým vozem a když jsme přijeli z Prahy na návštěvu, už jsme po víkendu nenastartovali. I naše elektrokabeláž skončila v útrobách kun. Suma sumárum, čtyři auta a pěkných pár tisícovek škody. A to jde o jednu rodinu. Kolik desítek, možná i stovek tisíc korun, asi tak kuny doslova sežerou z peněženek lidí v celé zemi? Bude to hodně.

Pro letošní mrazy jsme proto vybaveni spreji, které by měly kuny od návštěv  motorů odradit. Aspoň na čas. Pak patrně přistoupíme k i zaručeným, tzv. babským radám. Další návštěvy autoservisů bychom totiž letos klidně oželeli a nechat si sníst další peníze od těch malých potvůrek opravdu nechceme. Takže jak humánně na kuny? Zde je 10 tipů.

1. Speciální sprej v pravidelných intervalech stříkat na kabely

2. Zkusit elektronický plašič

3. Do silonové punčochy dát lidské vlasy a psí chlupy a umístit ke kabelům (musíme sehnat ochotného psa)

4. Pokapat izolační výstelku citrusovým olejem do aromalamp

5. Kabely potřít voňavým mýdlem

6.  Naftalínové tablety (to bude auto „vonět“)

7. Tygří lejno umístit k parkovacímu místu (dají nám ho v zoo?)

8. Pověsit do auta WC blok

9. Sypat do motoru pepř

10. Parkovat jinde a doufat, že tam kuny nepřijdou

 

Žádný z popsaných návodů jistě nebude stoprocentní, ale než mít zase rozkousané kabely v několika vozech, půjdu snad sehnat i to tygří lejno. Jen doufám, že nebudeme muset vyzkoušet všechny návody najednou. Kuny by asi nepřišly. Ale dalo by se s tím autem přes všechny ty „vůně“ vůbec jezdit?

Jakou máte zkušenost s kunami vy? Podělte se třeba na našem facebooku slunečno.cz

Autor: Andrea Němcová

 


Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu