ZMĚNIT MÍSTO

Víkendová předpověď počasí s výhledem do dalšího týdne

23.01.2014

                Konečně to vypadá, že se i k nám dostala pravá zima. Na značném území se udržují teploty vzduchu pod bodem mrazu i přes den a nejen na horách, ale i v nížinách připadly centimetry nového sněhu. Toto počasí je způsobeno severovýchodním prouděním, které k nám dostává chladný vzduch z oblasti Ruska. Navíc i předpověď počasí je velice příznivá pro milovníky zimního počasí, jelikož by teploty v následujících dnech měly klesat ještě níž a spadnou i další sněhové vločky. Po víkendu by se sice mělo začít oteplovat, nicméně o mnoho stupňů nad nulou, jako například minulý týden, by se jednat nemělo. Minimálně vlekaři tak musí mít z aktuálního počasí radost, jelikož mohou konečně spustit alespoň sněžná děla.

                Dnes, 23. ledna 2013 ve 12 UTC, bylo převážně zataženo, jen v nejvyšších polohách se přechodně protrhala oblačnost až na skorojasno. Zejména v Čechách se k tomu přidávalo i slabé sněžení, či mrznoucí srážky. Teploty se držely většinou pod bodem mrazu, a to mezi 0 a -4 °C, na východě většinou okolo -4 °C, tepleji bylo na jihu Čech, až okolo 2 °C. Vítr vál od severovýchodu až východu rychlostí 2 až 6 m/s, v jižních, jihozápadních a západních Čechách do 3 m/s. V 7 hodin (SEČ) leželo z profesionálních meteorologických stanic ČHMÚ nejvíce sněhu na Šeráku, a to 13 cm.

                Ve 13 UTC bylo na teplotním rozložení v Evropě patrné velmi chladné severovýchodní proudění z Ruska a teploty v centrální, severní, severovýchodní a východní Evropě ležely pod izotermou (čára spojující stejnou hodnotu teploty) 0 °C, nejnižších hodnot se dočkali opět ve Skandinávii (až -30 °C). V celém Středomoří tou dobou teploty stoupaly až k 17 °C.

                Tlaková výše, jejíž střed ležel dnes v poledne nad jižním Finskem, zatím největší měrou ovlivňuje počasí nad Českou republikou. Nejen, že k nám posílá studený vzduch od severovýchodu, ale i frontální systémy, postupující nad střední Evropu se buď v jejím vlivu zeslabují, či úplně rozpadají. Její vliv by se neměl příliš měnit ani v dalších dnech, jelikož by neměla vykazovat velký pohyb, ani zesilovat či se rozpadávat. Až v neděli či na začátku příštího týdne by se měl nad naše území dostat okludující frontální systém.

                Páteční obloha bude oblačná až zatažená, místy z ní bude padat slabé sněžení, v nejnižších polohách v západní polovině přechodně i smíšené srážky. Denní maxima 2 až -2 °C, na východě až -6 °C. Východní až jihovýchodní, později až severovýchodní vítr bude mít rychlost 2 až 6 m/s

                Sobota bude ve znamení oblačna až zatažena, během dne se může oblačnost přechodně protrhat až na polojasno. Zejména v horských oblastech se budou vyskytovat sněhové přeháňky nebo slabé sněžení, které bude postupně slábnout. Noční minima budou klesat na -3 až -7 °C, na východě až -12 °C. Nejvyšší denní teploty budou v rozmezí -1 až -5 °C, na východě až -9 °C. Severní až severovýchodní vítr povane rychlostí 1 až 5 m/s, na Moravě až 9 m/s.

                V neděli by mělo být polojasno až oblačno, postupně od jihozápadu až zataženo se slabým občasným sněžením. Minimální noční teploty očekávejme -5 až -9, na východě až -14 °C. Denní maxima se vyšplhají na -1 až -5 na východě až -8 °C. Vítr bude severní až severovýchodní o rychlosti 1 až 5 m/s.

                Začátek nového týdne nás přivítá oblačnou až zataženou oblohou. Vyskytovat se může občasné sněžení, v nejnižších polohách na západní polovině Česka srážky smíšené. Nejnižší noční teploty -2 až -7 °C, zpočátku na východě až – 11 °C. Denní maxima 2 až -3 °C, zpočátku na východě až -5 °C.

 

Zdroje:

http://www.chmi.cz

http://www.wetter3.de

http://www.wetterzentrale.de

http://www.skystef.be

http://www.sat24.com

http://www.met.fu-berlin.de

http://www.woweather.com

http://www.ecmwf.int

Václav Smolka

 

 

 

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu