ZMĚNIT MÍSTO

Vánoční kaktus kvete nejen o Vánocích

24.01.2014

Každý rok se v předvánočním období můžete v obchodech kromě typických vánočních dekorací setkat i s přírodním doplňkem tohoto svátečního času, a to s vánočním kaktusem (odborný název je Schlumbergera).

Na tuto rostlinu můžete v prodejnách specializovaných na přírodní produkty narazit po celý rok, nejvíce je ale k vidění někdy od listopadu. Jednak je to kvůli samotnému názvu rostliny, tím možná podstatnějším důvodem je ale to, že ke konci roku nastává u vánočních kaktusů pravidelné období kvetení. Nejčastěji se setkáte s nafialovělou barvou květů,  pak také s bílou, červenou nebo žlutou.

Pod pojmem kaktus si většina lidí představí menší kopuli či zeleně zabarvené stonky poseté trny, které jsou minimálně náročné co se pěstování týče. Vánoční kaktus je pravým opakem. Pokud tedy počítáte s tím, že ho stejně jako jeho ozbrojené kolegy postavíte na parapet a jen čas od času zalijete, s největší pravděpodobností vám brzy odejde do věčných lovišť.

Tento druh kaktusu ale nekvete pouze v období Vánoc, pokud má vhodné podmínky, květy ho mohou zdobit prakticky kdykoliv. Narozdíl od jiných nemá tento druh rád pouštní teplé a už vůbec ne suché prostředí. Pokud doma rádi přetápíte, raději se poohlédněte po něčem jiném.

Pro vánoční kaktus je nejideálnější chladné a dobře větrané místo (tím není myšleno postavit ho v dvacetistupňových mrazech k otevřenému oknu). Nejlepší teplotou pro jeho pěstování je 15 až 20°C. Když je rostlina bez květů, vystačí si i se sušším prostředím, v období květu je však dobré jí dopřávat větší vláhu, a to nejen zaléváním samotných kořenů, ale celkovým rosením rostliny (dávejte ale pozor, aby nebyla příliš mokrá a netopila se ve vodě, musíte zkrátka jít „zlatou střední cestou“).

Samotné hnojení či jiné upravování půdy, ve které se kaktus nachází, až tak nutné není. Z vlastní zkušenosti mám vyzkoušeno, že rostlina si svůj hlinitý základ sama nějak přizpůsobí. Tedy pokud dodržuje její základní nároky.

Až budete zálevat základnu rostliny, pokaždé ji nechte pořádně proschnout, než sem budete opět nalévat vodu. Velmi důležitý je také dostatek světla – v tmavé místnosti tato pěkná rostlina nevydrží. Pak je také dobré vánoční kaktus nepřemisťovat, rozhodně ne v období květení. Přesunout ji samozřejmě můžete, ale pravděpodobně z ní během krátké chvíle opadají veškeré květy.

Jedná se samozřejmě o obecné rady, každá rostlina jiná a často vyžaduje individuální péči. Zkrátka se jí musíte věnovat a vypozorovat její nároky.  Jen je třeba mít na paměti, že vánoční kaktus není ten typ rostliny, co se jen někam postaví a slouží jako ozdoba. Je třeba mu věnovat větší pozornost. Je to zkrátka citlivka. 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu