ZMĚNIT MÍSTO

Do Bavorska za Dalím

24.01.2014

Přijedete-li do Bavorské Železné Rudy (Bayerisch Eisenstein) vlakem, ocitnete se na nádraží, které je evropskou raritou. Nádražní budova už sama o sobě stojí za zhlédnutí. Nejen, že se nachází na státní hranici s Českou republikou, která vede přímo jejím středem, ale má i zajímavou architekturu. Budova s typickými rozlehlými čekárnami byla postavena v roce 1878. Ve vnitřních prostorách dnes najdete informace o historii této budovy a také německo-české informační centrum chráněné krajinné oblasti národního parku Bavorský les a Šumava. K vidění je zde stálá výstava, která upozorňuje na zajímavá místa Bavorského Národního parku.

V Bavorské Železné Rudě lze navštívit také Galerii umění ve zrekonstruované budově bývalé chátrající pošty. Najdete ji jen kousek od nádraží. V současné době, a to až  do konce března 2014, je tu k vidění tvorba významného španělského malíře Salvadora Dalího. Kunsträume grenzenlos Galerie představuje na třech patrech jeho méně známé grafiky. Celkem je tu vystaveno kolem 230 grafik tohoto světově uznávaného umělce. K vidění jsou tu barevné litografie, rytiny, dřevoryty, rozsáhlé soubory a cykly grafických listů a také ilustrované knihy. Mezi nimi například jeden z nejznámějších souborů grafických prací - litografie k „Donu Quijotovi." Kniha je ilustrována pomocí neobvyklých technik - kreslení rohem nosorožce nebo házení barev v sáčcích na plátno. Vystaveno je zde i sto grafických listů k „Danteho Božské komedii“ a takzvané „Caprichos,“ které představují 80 rytin vytvořených suchou jehlou. Jedná se o surrealisticky přepracované rytiny Francisca Goyi. Významné a vzácné jsou i fotokoláže a trojdimenzionální grafiky nazvané „10 receptů na nesmrtelnost,“ dále ilustrace k „Hledání svatého Grálu“ nebo „Alenka v říši divů.“ 

Španělský surrealistický tvůrce, Salvador Dalí, patří k nejvýznamějším osobnostem světového výtvarného umění. Jeho tvorba se vyznačuje zhmotnělými představami snového a iluzorního světa, skloubeného s rozvojem osobnosti a sebepoznáním.

Výstavu doplňuje fotografická tvorba významného českého fotografa Václava Chocholy, který při své návštěvě Paříže v roce 1969 měl tu čest tohoto slavného malíře portrétovat.

Galerie v Bavorské Železné Rudě, která se stala vyhledávaným cílem nejen příznivců umění, ale i turistů, se nachází v ulici Bahnhofstrasse v Bavorské Železné Rudě. V tomto malém příhraničním horském městečku je toho k vidění ale mnohem víc. Mnozí z vás určitě neodolají a navštíví Muzeum železnice, Pohraniční skelnou huť nebo přírodní zajímavosti tohoto kraje. A v neposlední řadě i Dům uměleckých řemesel, který vzniká v historické nádražní budově, kde po dokončení vzniknou veřejně přístupné dílny s ateliery nejen pro zájemce z Bavorska, ale i Čech.

Kunsträume grenzenlos Galerie se zaměřuje zejména na soudobé umění regionálních autorů. Otevřena je od středy do neděle v době od 11 do 17.30 hodin, v pondělí a úterý je zavřeno. Než se ale do Bavorské Železné Rudy za Salvádorem Dalí vypravíte, doporučuji, si otevírací dobu raději ověřit na http://www.kunstraeume-grenzenlos.de/cz/

text a foto: Běla Nedorostová, slunečno.cz

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu