ZMĚNIT MÍSTO

Ladovská zima je i přes ochlazení stále pasé

25.01.2014

Zima se přeci jen nakonec rozhodla zavítat i do střední Evropy, avšak ani po více než čtyřicetidenní pauze nepřijde v plné parádě. Poslední lednový víkend sice po dlouhém teplém období přinese výrazné ochlazení, kdy by se nejvyšší denní teploty i v nižších polohách měly držet pod bodem mrazu, příliš sněhu ale s ochlazením nedorazí.

V sobotu a v neděli nás zchladí ledový vzduch z východu, který k nám bude proudit mezi tlakovou výši nad severovýchodní Evropou a tlakovou níží nad Evropou jihovýchodní. Teploty tak zejména v nočních hodinách polezou poměrně nízko, obzvlášt přidá-li se malá oblačnost a sněhová pokrývka. Nejchladněji bude na severovýchodě našeho území, které bude blíže mase studeného vzduchu. Takže pokud máte rádi opravdu silné mrazy a dobrodružství, můžete vyrazit na český Mount Everest – Sněžku.   

I když budou teploty více než vhodné pro sníh i v nižších polohách, raději se zde se stavěním sněhuláků rozlučte. Žádné vydatné sněžení nás totiž nečeká, velmi chladný víkend tak bude spíše ve znamení sněhového poprašku či holomrazů.

Zatím to vypadá, že ani příští týden ladovskou zimu nepřinese. Tlakové útvary nad evropským kontinentem by se měly dát do pohybu a do našich končin by měl postupně zavítat teplejší vzduch. Nějaké srážky by dorazit měly, v nižších polohách by se ale denní hodnoty měly opět motat kolem bodu mrazu a jak již v těcho situacích bývá zvykem, spíše mají tendenci pohybovat se v kladných číslech. V hustě osídlených oblastech navíc situaci komplikuje samotná zástavba a s ní spojené horkovody a další.

Průběh zimy prezentovaný zejména ve starších filmech nás zkrátka. Alespoň tedy v nižších nadmořských výškách, horské oblasti mohou být stále v klidu, byť i tam by situace mohla být lepší (příroda s přírodním sněhem trochu šetří).

Autor: Kamil Sojka

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu