ZMĚNIT MÍSTO

Na hory se vrací zima

25.01.2014

Chladnější počasí s teplotami pod nulou a příliv nového sněhu panují o tomto víkendu na Šumavě. V noci z pátku na sobotu se výrazně ochladilo a v sobotu a v neděli očekávají meteorologové na horách přes den kolem -5°C, v noci pak -10 a místy až -13°C. Ochlazení s sebou nese i příznivější podmínky pro sjezdové lyžování. I když přírodního sněhu zatím není dostatek, sjezdovky v hlavních zimních střediscích jsou v provozu a průběžně se zasněžují.

Nejvíce sněhu hlásí největší západočeský areál Špičák, kde se nadále lyžuje na Slalomové sjezdovce a ve spodní části Šancí. V provozu je čtyřsedadlová lanovka a vlek. Areál skýtá dobré podmínky jak pro lyžaře začátečníky, tak pro pokročilé a také pro rodiny s dětmi. V provozu je tu Dětské lyžařské hřiště s lyžařskou školičkou, pojízdným kobercem a provazovým vlekem. Lyžuje se také Nad Nádražím, na Belvederu, Goldhofu a Samotách v Železné Rudě.

Na sjezdovkách leží od 20 do 50 cm přírodního i technického sněhu a sjízdná je zhruba polovina ze všech šumavských lyžařských svahů. V provozu je na celé Šumavě přibližně 25 vleků a lanovek.

Z akcí, které se dnes měly konat na Špičáku, jsou zrušeny Šumavský pohárek a otevření Snowparku.

V dalším lyžařském centru Zadov - Churáňov se sněhové podmínky pozvolna také zlepšují. Včera připadl 1cm nového sněhu a teploty se pohybují pod nulou. Ráno tu naměřili kolem -4°C. Na sjezdovkách leží 5-30 cm přírodního a technického sněhu. V provozu je lanovka, malý vlek a pohyblivý koberec na Kobyle, malý vlek U Hořejšů na Churánově, kde leží od 5 do 15 cm sněhu, na Pucalce a otevřen je i Dětský park pro rodiny s dětmi.

Obnoveno je i večerní lyžování na zadovské Kobyle. Při osvětlení se tu lyžuje od 18 do 21 hodin, a to denně kromě pondělků. Zajet si sem o tomto víkendu večer zalyžovat mohou zájemci skibusem z Písku a Vimperka. Z Českých Budějovic a Příbrami budou skibusy v provozu až od soboty 1. února 2014.  

Bezplatná přeprava skibusem funguje i po Zadově, kde se můžete přepravit od hotelů a penzionů do areálu Kobyla. Trasa vede po Zadově a Churáňově a skibus několikrát denně zajíždí i do Nových Hutí a Nového Dvora. Zdarma můžete využít i kyvadlové dopravy na trase Vimperk - Zadov dle běžného jízdního řádu. Autobus jezdí denně. Na Zadově se parkuje bezplatně a kapacita parkovišť je kolem 600 aut. 

I v dalších dnech by mělo podle předpovědi počasí panovat na horách chladné klima s denními teplotami kolem -5 až -6°C, přes noc by rtuť teploměru měla klesnout až na -10, místy dokonce k -13°C. Takové počasí by mělo vydržet nejméně do začátku února.

autor: Běla Nedorostová

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu