ZMĚNIT MÍSTO

Úvod týdne k nám přinese oteplení, do Egypta naopak ochlazení

26.01.2014

Prakticky celé severní a východní Evropě bude i v nejbližších dnech dominovat oblast vysokého tlaku vzduchu se středem poblíž Bílého moře. Naprostá většina evropské části Ruska a zejména severovýchodní část Skandinávie tak musí nadále počítat se silnými mrazy, které však v těchto zeměpisných šířkách nejsou ničím neobvyklým, obzvlášt  pak v lednu.

Ve střední Evropě se situace oproti víkendu trochu změní. Chladné proudění z východu skončí a do charakteru počasí promluví oblast nízkého tlaku vzduchu, která se bude nacházet nad Britskými ostrovy. Po přední straně cyklóny by k nám hned v úvodu týdne měl proniknout teplejší vzduch, který ukončí silné mrazy. Oteplení ale nebude příliš výrazné, denní maxima by se měla stále pohybovat kolem bodu mrazu. V horských oblastech pak rtuť teploměru zůstane v záporných hodnotách. Oteplení doprovodí frontální systém, především v Čechách se tak dočkají sněhových vloček.

Zatímco u nás polezou teploty nahoru, o tisíce kilometrů dále směrem na jihovýchod naopak polezou dolů, konkrétně v „nejslavnějším“ africkém státě – Egyptě. Do země s více než 80 000 000 obyvatel totiž pronikne chladnější vzduch z Evropy, který by měl nejvyšší denní teploty na většině území srazit pod 20°C. Pokles teplot by nejvíce měli pocítit na jihu země, kde během poslední lednové soboty denní hodnoty stoupaly přes tropických 30°C. V Káhiře by první dny posledního týdne měsíce ledna měly přinést teploty kolem 19°C, taktéž i v Alexandrii. Dvacet stupňů pak očekávají v Sohágu, v turisticky oblíbené Hurghadě by mělo být kolem 24°C, zde však teplotu ovlivňuje také Rudé moře.

Narozdíl od srdce Evropy by v Egyptě mělo panovat slunečné počasí a v dalších dnech by se mělo vrátit teplo, ochlazení tak bude spíše jen decentní záležitostí. V rámci Afriky bude nejtepleji v její centrální části, kde bude místy více než 40°C, a to hlavně v Jižním Súdánu a Čadu. 

autor: Kamil Sojka

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu